Gazdaság

A BÉT 2020-ig megpróbálja alaposan felrázni a magyar tőkepiacot

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 03. 10. 09:57

Nagy Márton, a BÉT elnöke a sajtó nyilvánossága előtt kifejtette, hogy a tőzsde új stratégiával igyekszik fejleszteni a hazai tőkepiacot. A cél az, hogy a vállalatok ne csak kifejezetten a banki hitelekből, hanem tőzsdei forrásbevonásokkal is tudjanak növekedni. Ambiciózus tervek!

Nagy Márton, a Budapesti értéktőzsde nemrég kinevezett elnöke a BÉT sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az uniós források ciklusának kifutásával, a jegybank Növekedési Hitelprogramjának végéhez közeledtével, a költségvetési hiány nulla felé haladásával egyre csökken az állam szerepvállalása a vállalati szektorban.

Ami marad: a bankhitel és a BÉT.

2019-2020 környéke kritikus ponttá válik, mert szűkülnek a forráslehetőségek és tisztán piaci alapokra helyeződik a finanszírozás, amelyben a BÉT szerepe erősödhet. Erre a vállalati szektornak Nagy Márton szerint nagy szüksége lesz.

Elmondása szerint empirikusan bizonyított, hogy egy erős gazdasághoz erős tőkepiac szükséges, de a magyar tőkepiac fejlettsége viszonylag alacsony szinten áll a maga 18 százalékos tőkepiaci kapitalizációjával. Volt ez magasabb értéken is, akár 30 százalékon, de nálunk a szomszéd országokkal ellentétben lecsökkent az elmúlt években a tőzsde súlya a gazdaságban.

Viszonylag magas bankhitel/GDP mutatkozik a magyar gazdaságban. Ezzel Nagy szerint nincs baj önmagában, de az a kérdés, hogy ennek a növelése jó irányba tolja-e nemzetgazdaság fejlődését, amíg a tőkeellátottság nem erősödik ezzel párhuzamosan. 2020-ig ezért lesz szükséges megerősíteni a magyar tőkepiacot. A tőzsdeelnök emlékeztetett, hogy minél magasabb a banki finanszírozás, annál fejlettebb az ország, de ez csak egy bizonyos szintig igaz. Ha túlságosan eladósodott a vállalati szektor, az már nem egészséges, sőt, kontraproduktív. Ezzel szemben, ha minél nagyobb a tőzsdei kapitalizáció, annál nagyobb a gazdaság fejlettsége, itt már egyenes arányban van a tőkepiaci kapitalizáció és a gazdaság általános helyzete. A minőség is nagyon fontos, nem csak a mennyiség.

A tőkepiac fejlesztése kapcsán Nagy elmondta, hogy amennyiben a tőkepiac kapitalizációja a GDP 30 százalékára növekszik, ez a hosszú távú potenciális éves GDP-növekedéshez 0,2-0,3 százalékpontot adhat hozzá. Ennek megfelelően a BÉT stratégiája 5 pillérre támaszkodik.

  • Sikeres tőzsdei bevezetések
  • Kormányzati támogatás
  • A piacszerkezet megújítása
  • Befektetői bázis erősítése
  • Kötvénypiaci, derivatív piac, árupiac erősítése
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.