Gazdaság

Februárban 14,8 milliárd forint volt az államháztartási többlet

Egy évvel korábban hiány volt, 256,9 milliárd forint.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatás szerint a központi költségvetés 63,7 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 36,3, az elkülönített állami pénzalapok pedig 42,2 milliárd forintos többlettel zártak. A központi alrendszer február havi egyenlege 77,4 milliárd forintos deficitet mutatott.

Az NGM február végi közleménye szerint az államháztartás központi alrendszerének január havi többlete 92,2 milliárd forint lett, a részletes tájékoztatás szerint a központi költségvetés 17,6, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 41,2, az elkülönített állami pénzalapok pedig 33,4 milliárd forintos többlettel zártak.

Egy évvel korábban, 2015. februárjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 256,9 milliárd forintot tett ki, amely jóval alacsonyabb volt az előző év azonos hónapjának 407,9 milliárd forintos hiányánál.

A kedvező folyamat főként a gazdaság folyamatos növekedése miatti magasabb adóbevételeknek, valamint a kedvezőbb kamategyenlegnek volt köszönhető – tudatta az NGM egy évvel ezelőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik