Gazdaság

Kisegíti a kormány a tejeseket

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 03. 18:34

Idén 11,44 milliárd forint többlettámogatást biztosít a tejtermelő gazdáknak.

A közleményben Czerván György hangsúlyozta, hogy Magyarországot is súlyosan érinti a nyerstej árának csökkenése, 2014 februárjában ennek termelői ára 109 forint volt tejkilogrammonként. Jelenleg a nyerstej átvételi ára kistermelőknél 60-65 forint, a nagyobb volument előállítóknál 80 forint – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

A termelők likviditási helyzetének javítását célzó többlettámogatás részben a már létező támogatási jogcímek előrehozott kifizetéséből, kisebb részben pedig új forrás bevonásával jut el a termelőkhöz – fogalmazott az államtitkár.

Magyarország az Európai Uniótól mintegy 2,9 milliárd forintos ideiglenes rendkívüli támogatásban részesült, amely ugyanekkora összegű nemzeti forrással egészült ki, így mintegy 6 milliárd forintos támogatásra számíthatnak a gazdák, melynek kifizetése várhatóan márciusban kezdődik.

Az ideiglenes rendkívüli támogatáson túl biztosított 11,44 milliárd forint többletforrásból 3,6 milliárd forintot de minimis támogatás, míg a fennmaradó 7,8 milliárd forintot átmeneti nemzeti támogatás formájában kapják a gazdák, a kifizetés április közepétől várható.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.