Gazdaság
Varga Mihály (Array)

10 százalék felett a turizmus részaránya a hazai gazdaságban

24.hu
24.hu

2016. 03. 03. 12:54

A magyar turizmus növekedési üteme nemzetközi összehasonlításban is kimagasló, köszönhetően a vállalkozások, a szakmai szervezetek és a kormány példaértékű együttműködésének – fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 39. Utazás kiállításon a tárca sajtóközleményében.

Rekordévet zártunk tavaly a turizmusban, hiszen soha ennyi külföldi és magyar vendég nem pihent, vett részt hivatalos konferencián, illetve sportrendezvényen Magyarországon

– jelentette ki Varga Mihály.

A World Travel and Tourism Council (WTTC) legfrissebb adatai szerint 2014-ben a turizmus a magyar gazdaság 10.3%-át adta, ezzel megelőzzük Szlovákiát, Lengyelországot és Csehországot is. A miniszter az ágazat teljesítményét értékelve kiemelte, hogy minden fontos mutató nőtt az elmúlt években, így például 2013-ról 2014-re minden előzőnél nagyobb mértékben, 13,9%-kal, 2014-ről 2015-re pedig 12,6%-kal növekedtek a szállásdíj-bevételek. Tavaly a vendégek száma 7,4%-kal, a szállásdíj-bevételek 12,6%-kal, míg a szálláshelyek összes bevétele 10,4%-kal bővült.

A belföldi turizmus is jól megy

Ráadásul mindezt úgy értük el, hogy már az előző évek eredményei is rendre csúcsokat döntöttek – tette hozzá a tárcavezető. Varga Mihály a belföldi turizmus növekedését érintően kitért az olyan támogató körülményekre, mint a rekordszintű foglalkoztatás, a kormány családtámogató intézkedései vagy a több mint 1.250.000 kártyatulajdonossal bíró SZÉP Kártya rendszer.

A tárcavezető szerint a magyar családok ma már többet fordíthatnak pihenésre, amit jól mutat a belföldi szállásdíjbevételek 14%-os emelkedése is. A szakminiszter az ágazat támogatásáról szólva kijelentette: a kormány szándéka, hogy a turizmus fejlesztése az új uniós költségvetési időszakban is folytatódjon. A 2014-2020-as fejlesztési periódusban eddig megjelentetett pályázataink támogatási keretösszege már meghaladta a 100 milliárd forintot, év végére pedig meg fogja közelíteni a 150-et – ismertette Varga Mihály.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.