Gazdaság

Tavaly meglepően nőttek, idén viszont csökkennek a beruházások

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 03. 02. 10:49

Meglepte az elemzőket a közel 7 százalékos beruházás-növekedés, de a magánszektorban visszafogták a beruházásokat, a kiskereskedelemben, a szállítmányozásban és a feldolgozóiparban is visszaesés tapasztalható 2015 IV. negyedévében. Tavaly egészében a beruházási teljesítmény 0,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Idén az EU-s pénzek kifutása miatt jelentős lassulás várható. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint

„kettészakadtak” a beruházások.

A tavalyi utolsó három hónapban a magánszektorban folyamatosan visszafogták a beruházásokat. A kereskedelemben pl. 4 százalék körüli beruházási visszaesés volt, a feldolgozóiparban, szállítmányozásban pedig 7 százalék körüli. Ezzel szemben az állam „kiköltekezte magát” az utolsó negyedévben.

2015 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához képest összesen tíz nemzetgazdasági ágban bővültek a beruházások, a legjelentősebben – elsősorban az EU-forrásból történő év végi gép- és berendezésberuházások miatt – a humán-egészségügyi és szociális ellátás ágban (110 százalék). A nemzetgazdasági ágak közel felénél csökkent a beruházások teljesítménye.

A nagyobb súlyú ágak közül a beruházások közel egynegyedét adó feldolgozóipar fejlesztései 7,1 százalékkal csökkentek. A nemzetgazdasági ágon belül nagyobb mértékű visszaesés következett be az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártásában, a gyógyszergyártásban, valamint a járműgyártásban. A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene – az egy évvel korábbi magas bázishoz képest – 7,4, az ingatlanügyleteké – a lakásépítések visszaesése miatt – 2,7 százalékkal alacsonyabb lett. Számottevően visszaestek a beruházások a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat nemzetgazdasági ágban (29 százalék), a kis súlyú bányászatban (24 százalék), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén (19 százalék). A kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban a beruházási teljesítmény 4,2 százalékkal csökkent.

forrás: KSH

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.