Gazdaság
mezőhegyesi ménesbirtok (mezőhegyesi ménesbirtok)

Mintagazdaság indul jövőre Mezőhegyesen

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 03. 02. 05:53

Jövő év elején elindulhat az új állami mintagazdaság Mezőhegyesen, nyilatkozta Farkas Sándor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság kialakításáért felelős kormánybiztos a Magyar Idők szerdai számában.

A 2004-ben privatizált gazdaság földbérleti szerződései 2017. január 1-jén járnak le, azt követően indulhat a terület hasznosítása.

A privatizáció után az új tulajdonosok szinte semmilyen fejlesztést nem hajtottak végre, értékes ingatlanokat, állattenyésztő telepeket, majorokat adtak el. A mezőhegyesi gazdaság mai állapotával kapcsolatban a kérdés csak az, hogy lehetett ilyen helyzetbe sodorni a Közép-Európa legjobb földterületeivel rendelkező gazdaságot, vetette fel a kormánybiztos.

A mintagazdaság számára azokat a területeket jelölik majd ki, amelyeket korábban a nagy állami tulajdonú ménes is használt. Ez mintegy 8000 hektárnyi termőföldet és 1500 hektárnyi erdő, továbbá a hétfőn megjelent kormányhatározat szerint a mintagazdasághoz kerülnek majd azok a földek is, amelyeket az állam korábban elárverezett, az adásvételi szerződést azonban a mintagazdaság javára nem kötik meg a nyertes licitálókkal.

Farkas Sándor a fejlesztési tervekkel kapcsolatban elmondta: a növénytermesztésben és az állattenyésztésben is példaértékű gazdálkodási színvonalat céloznak meg, a lótenyésztésben szeretnék visszaállítani a hagyományos fajtákat. A tervek között szerepel tangazdaság létrehozása, önálló kiemelt vadgazdálkodás és turisztikai program is.

A mintagazdaság állami háttérrel a piaci-gazdasági hatásoktól mentesen, stabil, kiszámítható módon garantálja az agrárcégnél dolgozó munkavállalók hosszú távú foglalkoztatását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.