Gazdaság

Kína kapott egy maflást a Moody’s-tól

moodys-weblap (moody's, )
moodys-weblap (moody's, )

Moody’s Investors Service szerda hajnalban jelentette be, hogy Kína adósbesorolásához tartozó eddigi stabil kilátást negatívra rontja. A hitelminősítő döntését az egyre rosszabb fiskális mutatókkal, valamint a csökkenő devizatartalékokkal magyarázta – írta az MTI.

Kína államadósságának minősítése jelenleg az Aa3-as kategóriában áll a Moody’s-nál, ami hét egységre van a bóvli kategória felett.

A hitelminősítő egyúttal azt is megjegyezte, hogy bizonytalanság övezi a kínai hatóságok akaratát, elkötelezettségét a reformok iránt, amelyek a gazdaságban meglévő egyensúlytalanságokat kellene kezelje.

Hiteles és hatékony reformintézkedések nélkül Kína gazdasági növekedése látványosan lassulna, miután a magas adósságállomány rontaná az üzleti környezetet és a demográfiai folyamatok kedvezőtlen irányba fordulhatnak – fogalmaz a hitelminősítő.

Azt is hozzátették, hogy a kínai hatóságok részvénypiaci és devizapiaci beavatkozásai az elmúlt egy évben bizonyítják: a pénzügyi és gazdasági stabilitásra való törekvés célja a hatóságoknak, azonban a prioritások gyakran nem világosak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik