Gazdaság

Minél magasabb a végzettségük, annál kevesebbet keresnek a nők a férfiaknál

Vezető pozíciókban 30 százalék is lehet az eltérés a fizetésekben.

Átlagosan 13,2 százalékkal kerestek kevesebbet a magyar nők a férfiaknál 2014-ben – derül ki a KSH adataiból, melyet a Világgazdaság foglalt össze. A helyzet rosszabb, mint 2005-ben, akkor 11,9 százalék volt a nemek közti bérkülönbség. Pedig a nők körében a felső- és középfokú végzettségűek aránya is magasabb.

Ehhez képest a törvényhozók, vezetők és döntéshozók közt csak 39,7 százalék volt 2014-ben a nők aránya, ami ugyancsak visszaesés az előző évi 40,8 százalékhoz képest.

A különbségek a fizetésekben is megmutatkoznak: a férfiak nettó átlagkeresete 2014-ben 168 ezer volt, míg a nőké nem érte el a 146 ezer forintot. A szellemi foglalkozásúak körében a nők a férfiak jövedelmének alig több mint kétharmadát kapták meg. Kivételt csak az általános iskolai dolgozók képeznek, a tanárok és tanítók esetében a nők bére 2,4 százalékkal is magasabb lehet.

A nők keresete a vezető pozícióknál és a felsőfokú végzettségűek esetén különbözik a legjobban a férfiakétól, itt 30 százalék az eltérés, pedig 2000-ben és 2005-ben is csak húsz százalék körül volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik