Gazdaság

Gázárzuhanás – csak a lakossági rezsiben nem érezhető

radiator(210x140).jpg (Array)
radiator(210x140).jpg (Array)

A közműhatóság szerint a szolgáltatók ma mintegy 40 százalékkal szerzik be olcsóbban a gázt (köbméterenként 80 helyett 50 forintért), mint egy éve. Ez a tendencia mégsem jelenik meg a lakossági árakban – szögezi le a Népszabadság. Holott a szabadáras gázárpiacon ténylegesen is estek az árak.

Szakértőket kérdeztek arról, mi lehet ennek az oka. Van olyan vélekedés, hogy az árzuhanás ellenére a szolgáltatók még mindig drágábban veszik a gázt. Meg olyan is, hogy az egyéb elismert költségek emelése miatt lehet indokolt a változatlan ár. És olyan is, hogy a lakossági tarifák még mindig jóval alacsonyabbak a piaciaknál. Felvetődött azonban az is, hogy ha a piaci gázárak tartósan a lakossági alá süllyednek, így megjelenhetnek a hatóságinál olcsóbb árakkal operáló alternatív szolgáltatók is. Más szakértők a közelmúlt alternatív szolgáltatási csődjeire hivatkozva ezt elvetették.

A villamosenergiánál hasonló a helyzet – a nemzetközi áramtőzsdéken zuhantak az árak. A magyar ár viszont változatlan maradt. Erre is van magyarázat – a vezeték (Magyarország – Ausztria – Szlovákia) szűk áteresztőképessége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik