Gazdaság

Visszalépett a román miniszter a hétvégi boltzártól

Néhány nappal a bejelentés után már azt mondta: nincs információ arról, hogy az intézkedésnek pozitív hozadéka lenne.

Visszavonta a román mezőgazdasági miniszter arra vonatkozó javaslatát, hogy tegyék kötelezővé a hipermarketek hétvégi zárva tartását, a hét közbeni nyitva tartás lerövidítését és azt, hogy az árucikkek 51 százalékát hazai termékek tegyék ki. Achim Irimescu azt mondta: attól tart, hogy az intézkedések miatt megbírságolhatja az országot az Európai Unió.

Kedden a képviselőház mezőgazdasági bizottságában még azt mondta a miniszter: Európa nagy részén is bezárnak az üzletek általában fél hétkor, hétvégén pedig nem nyitnak ki. Szerdán már azt nyilatkozta, hogy a román állam nem kényszerítheti a bevásárlóközpontokat semmire és úgy fogalmazott, hogy mindössze vitára akarta késztetni a hipermarketek döntéshozóit.

Irimescu elismerte, hogy egyelőre semmilyen felméréssel nem rendelkeznek arról, hogy az intézkedések mennyire segítenék a hazai termelőket, és arról sincsenek információik, hogy a boltok nyitvatartási idejének lerövidítése bármilyen pozitív hozadékkal járna. „Amikor lesz ilyen elemzésünk, az eredmények birtokában már leülhetünk tárgyalni a hipermarketekkel” – mondta.

A miniszter arra is kitért, hogy azokban az uniós országokban, ahol a hétvégi nyitvatartási tilalom jól működik, nem a kormány, hanem a szakszervezetek nyomására vezették azt be. (Napi.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik