Gazdaság

Budai: 1300 milliárd forint kárt okozott az orosz embargó

A kormány készül arra, hogy kedvező helyzetből induljunk a büntetőintézkedések feloldásakor.

1300 milliárd forint kárt okozott az orosz embargó a magyar gazdaságnak, ennyire becsülhető a kieső export értéke – mondta Budai Gyula, illetékes miniszteri biztos. Az összeg tizede, mintegy 450 millió dollár az agrár- és élelmiszergazdaság kára – fejtette ki.

Ha az év végéig fennmarad az embargó, az 0,1 százalékos visszaesést okozhat a GDP-ben, a szankciók elmélyítése viszont komolyabb károkat okozna hazánknak. Az intézkedés leginkább a sertés-, marha-, baromfi- és víziszárnyas-ágazatot, a zöldséget, a gyümölcsöt, a tejet és tejtermékeket érintette – mondta Budai.

A helyzetet a belső piac védelmével, új piacok felkutatásával és az Oroszországgal való jó kapcsolat megtartásával igyekeznek ellensúlyozni, hazánk felkészül arra, hogy az embargó után a lehető legkedvezőbb helyzetből folytassuk a magyar kivitelt Oroszországba.

Budai szerint Magyarország az embargó elrendelésének idején történelmi csúcsot ért el az Oroszországba irányuló agrár- és élelmiszeripari kivitelt illetően, azon a szinten volt, mint az 1990-es évek előtt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik