Gazdaság
Szociálpolitika - Erzsébet-utalványok - Gyermekrajz-pályázat

Elbukhat az Erzsébet-utalvány

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 02. 23. 06:36

A kötelezettségszegési eljárásként indult perben döntenek a magyar cafeteria-rendszerről.

Az Európai Bíróság vethet véget az állami étkezési utalványok monopóliumának. Kedden döntenek a cafeteria-rendszerről, illetve arról, indokoltan korlátozta-e a kormány a letelepedés és a vállalkozás szabadságát, amikor négy éve átalakította az adókedvezményeket. A Világgazdaság szerint az Erzsébet-utalványnak nincs sok esélye, miután az előzetes főtanácsnoki vélemény szerint azzal a kabinet uniós jogot sértett, indokolatlanul juttatta előnyhöz az ezeket forgalmazó állami társaságot, és az előzetes vélemény ugyan nem kötelező jellegű a bíróságra nézve, de az ítélet nem sokban szokott különbözni tőle. Vagyis valószínűleg vissza kell majd engedni a kedvezményes étkezési jegyek piacára a francia cégeket, amelyek még kártérítést is követelhetnek.

A SZÉP-kártya esetében az előzetes vélemény alapján kisebb változásokkal is beérheti a bíróság, a rendszerben egyetlen valós korlátot kell eltörölni: nem lehet előírni, hogy a kibocsátónak minden nagyvárosban legyen ügyfélszolgálati irodája. új szereplők továbbra sem léphetnek be azonnal a piacra, mivel az megmaradhatna, hogy a kibocsátóknak legalább ötéves együttműködése kell legyen egy önkéntes pénztárral.

A gazdasági lap szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi állásfoglalása is jelzi, hogy a kormány az Erzsébet-utalványnál nagyobb visszavonulásra, a SZÉP-kártyáknál apróbb engedményekre kényszerülhet. A tét egyébként óriási, hiszen a két legnépszerűbb juttatásról van szó. Egy nemrég publikált felmérés szerint a cégek 32-37 százaléka fix juttatásként, 77-79 százaléka választható cafeteriaelemként alkalmazza a SZÉP-kártyát,  Erzsébet-utalványt minden második társaság ad fix juttatásként, 65 százalék kínálja cafeteriaelemként.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.