Gazdaság

Dohányreklámozásért kapott bírságot a Spar

24.hu
24.hu

2016. 02. 23. 13:27

A Füstirtók Egyesület közleménye szerint a Kúria keddi tárgyalásán szóban kihirdetett ítéletében teljes egészében helybenhagyta a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi bíróság 2014-es ítéletét a Spar dohányreklámozási ügyében. Így az egyesület szerint mindkét ítélet hatályában fenntartotta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) határozatát, mely kimondta: a SPAR Magyarország Kft. két korábbi cigaretta reklámkampányban súlyosan törvénysértően működött közre és ezért 7 millió forint bírsággal sújtotta.

A SPAR elleni eljárás még 2011 februárjában indult, de az első fokon eljáró Budapest Főváros Kormányhivatala (kormányhivatal) azzal az ürüggyel, hogy megvárja a reklámozó BAT Pécsi Dohánygyár KFT. (BAT) elleni eljárás kúriai elbírálását, felfüggesztette azt. A Kúria a BAT ügyében 2012.02.06-án hirdetett ítéletet, a kormányhivatal azonban az egyesület számos felszólítása ellenére további másfél évig sem volt hajlandó az eljárás felfüggesztését megszüntetni. Végül 2014 tavaszán hozott határozatot, amelyben a két egymást követő reklámkampány közül csak az egyiket bírálta el és 3,5 millió forint bírságot szabott ki.

Az egyesület azt írja, fellebbezésükre az NFH emelte a bírság összegét 7 millió forintra, s végzésben állapította meg hogy a kormányhivatal 576 nappal lépte túl a 21 napos ügyintézési határidőt.  A Füstirtók Egyesülete szerint ez nem egyedi eset.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.