Gazdaság
Az Országgyűlés plenáris ülése

Matolcsyék felvázolták a következő 25 évet

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 02. 22. 19:38

Ha így növekszünk, meg sem állunk Ausztria életszínvonaláig. Ehhez persze az unióhoz képest 2 százalékos növekedési többletre lesz szükség.

A versenyképesség növelésén alapuló gazdaságpolitikát kell folytatni a következő években, mert a következő 25 év a felzárkózás időszaka lesz – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank hétfői könyvbemutatóján.

Fókuszban a versenyképesség

A rendezvényt abból az alkalomból tartották, hogy megjelent a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági és monetáris politikai szakkönyvsorozatának új kötete. A Versenyképesség és növekedés című könyvet Palotai Dániel és Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatói szerkesztették, a kiadvánnyal a jegybank a hazai pénzügyi kultúra és közgazdasági gondolkodás fejlesztéséhez, valamint a kormány gazdaságpolitikájának támogatása érdekében a fenntartható gazdasági növekedésről és versenyképességről szóló közös gondolkodáshoz kíván hozzájárulni.

Matolcsy György szerint a miniszterelnök felkérésére fogtak hozzá a jegybank szakértői, hogy az ország számára felvázolják a következő öt, hosszabb távlatban pedig az eljövendő 25 év felzárkózási pályáját, amelynek során a közelmúltban megvalósított növekedési fordulat után hosszabb távon versenyképességi fordulatot kell végrehajtania Magyarországnak, mert a távlati cél Ausztria utolérése – emelte ki Matolcsy György.

Tartósan 2 százalék körüli növekedési többletet kell elérni

Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója, az új kötet egyik szerkesztője aláhúzta: az elmúlt 2-3 évben Magyarország stabil egyensúlyi pályára állt, most az ország versenyképességének javítása kerül a fókuszba, ezért a jegybanki szakemberek a versenyképesség javítására szóló javaslatokat fogalmaztak meg. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy tartósan 2 százalék körüli növekedési többletet kell elérnie az országnak az uniós átlaghoz képest – mondta Virág Barnabás. A sikeres felzárkózás csak az állam, a vállalatok, a családok és a pénzügyi szféra együttműködésével lehet.

Palotai Barnabás, a jegybank vezető közgazdásza szerint továbbra is fontos cél a foglalkoztatás bővítése, de ehhez a munkát terhelő közterheket is csökkenteni kell, és kívánatos lenne elérni, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is növekedjék a még munkában maradók száma. Emellett ösztönözni kell azt is, hogy a közmunka rendszeréből egyre többen lépjenek át a versenyszférába.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.