Gazdaság

Kiskörút és reptéri fejlesztések jöhetnek Debrecenben

24.hu
24.hu

2016. 02. 22. 18:55

Közel a költségvetés elfogadása Debrecen városában. A polgármester full optimista, szerinte jól fognak sáfárkodni az 56 milliárd forinttal.
Korábban a témában:

Kiegyensúlyozott működés és jövőt meghatározó fejlesztések jellemzik Debrecen ez évre szóló költségvetési tervezetét – közölte a város polgármestere hétfőn. Papp László (Fidesz-KDNP) elmondta: a költségvetés mérlegfőösszege 56 milliárd forint, ami 3,5 milliárddal haladja meg a tavalyit. A város tervezett költségvetésének bevételi főösszege 34,97 milliárd forint, a kiadási főösszeg 38,35 milliárd. A kettő közötti különbséget a 2015-ös 2,5 milliárd forintos pénzmaradványból és fejlesztési célú egymilliárd forintos hitel felvételével finanszírozza a város.

Utóbbit azért veszik fel, hogy mielőbb kisajátíthassák a nyugati kiskörút harmadik ütemének nyomvonalába eső ingatlanokat, és minden uniós fejlesztési forrást felhasználhassanak a beruházáshoz. Papp László kiemelte, a beruházásokra 1,8 milliárd forintot fordítanak, ami a pályázati források elnyerése esetén 9 milliárdra növekedhet. Az egész város egy nagy fejlesztési övezet lesz már idén: a Nagyerdőben, a lakótelepeken, valamint a keleti és a déli városrészben szinte egy időben kezdődnek meg a beruházási munkák.

Hozzátette, a repülőtér fejlesztésére 1,5 milliárd forintot fordítanak, amiből 1,2 milliárdot a Modern városok program keretéből az új műszeres leszállító rendszer telepítésére költenek, 300 millió forint saját forrással pedig a megnövekedett utasforgalmat kiszolgáló infrastruktúra fejlesztéséhez járulnak hozzá. A repülőtér környékén innovációs negyedet alakítanak ki: az Új főnix terv programból 2,5 milliárd forintos beruházással megkezdik az innovációs és termelési központ kialakítását.

Papp szerint városüzemeltetésre több mint 2 milliárd, gyermekétkeztetésre 1,4 milliárd, a város kulturális életére 4,68 milliárd, a helyi sportélet támogatására 731 millió forintot fordítanak az idén. Az önkormányzat csaknem 100 millió forinttal járul hozzá a végső stádiumban lévő betegek méltó elhelyezését és ellátását biztosító helyi hospice-ház felépítéséhez – mondta Papp megjegyezve, hogy a költségvetési tervezetről csütörtökön dönt a város közgyűlése – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.