Gazdaság

Ér bármit a kötelező kamarai regisztráció?

Tisztújítás kezdődött a Budapesti Kereskedelmi- és Iparkamaránál. A kamaránál, ahová minden vállalkozónak kötelező regisztrálni, és minden regisztrálnak kötelező tagdíjat fizetni.

Az Országgyűlés 2011 novemberében fogadta el a kamarai törvény módosítását, amely három lényeges változást tartalmazott: a vállalkozók számára kötelező regisztrációt és kamarai hozzájárulást, a kamarák részéről pedig ingyenes szolgáltatásnyújtást írt elő. Az új szabály minden vállalkozásra vonatkozik, kivéve az agrárvállalkozókat

2012 január elsejétől írták elő a kötelező kamarai nyilvántartásba vételt, vagyis a kötelező kamarai regisztrációt, amit a gazdálkodó szervezeteknek kell kezdeményezniük. A kötelező kamarai regisztráció nem egyenlő a kamarai tagsággal (ami nem kötelező, hanem továbbra is önkéntes). Az újonnan alakuló vállalkozásoknak 5 napon belül kötelező regisztrálniuk.

Szintén 2012-től minden regisztráltnak évi 5 ezer forintos kamarai hozzájárulást kell fizetnie, a közfeladatok ellátásnak finanszírozásához. A tagdíjfizetés határideje minden évben március vége. A kamarai hozzájárulás adók módjára behajtható.

A jogszabály arról is rendelkezett, hogy a kamara köteles a vállalkozások részére meghatározott térítésmentes szolgáltatásokat nyújtani (pl. tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben; üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés). 2012. augusztus eleje óta működik az Információs és Tanácsadó Iroda is, ahova fordulhatnak ingyenes tanácsért a regisztráltak. E-mailben, telefonon és személyesen is várják a kis- és középvállalkozások megkereséseit.

A Budapesti Kereskedelmi- és Iparkamara (BKIK) kasszájába évente mintegy 600-700 millió forint folyik be kamarai hozzájárulás címén, azaz eddig legalább 2,5 milliárd forint többletforrásra tett szert ilyen úton a BKIK. A befolyt összegből folyamatosan bővítik a vállalkozóknak nyújtott ingyenes szolgáltatásaik körét, azt mondják.

A BKIK-nál ma kezdődött a kötelező tisztújítás. Ennek kapcsán érdemes feltennünk néhány kérdést:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik