Gazdaság

Oroszország és Szaúd-Arábia bezárja a kőolajtermelését

Pontosabban négy hónapig a januári szinten termelik az olajat.

Oroszország és Szaúd-Arábia megállapodott kőolajtermelése befagyasztásában, azzal a kitétellel, hogy egyezményükhöz más országok is csatlakoznak – írta a Napi.hu. Ez a folyamat már megkezdődött, a nagy kérdőjel az árak alakulása szempontjából Irán és Irak reagálása.

Egyelőre négy hónapig nem termelnek olajat, aztán majd meglátják.A világ két legnagyobb kőolajtermelője először állapodott meg, hogy a piac stabilizálása érdekében koordinálja tevékenységét, és befagyasztja a termelést. Bár ez közel rekord szinten történik, és Irán egyelőre nem csatlakozott, mégis az első jelentős együttműködés OPEC és nem-OPEC tagországok között 15 éve, s Szaúd-Arábia közölte, hogy kész további közös lépések megtételére is.

A termelés januári szinten történő befagyasztásához már csatlakozott Katar és Venezuela is. Ali Al-Naimi szaúdi olajminiszter Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszterrel való tárgyalása után úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás csak a kezdetét jelenti egy folyamatnak, amelyben további lépések szükségesek a piac stabilizálására és javítására.

Mint szakértők rámutattak, a mostani megállapodás nem lehet jelentős hatással az árakra, ha ahhoz nem csatlakozik Irán és Irak, ugyanis résztvevői az utóbbi időben amúgy sem növelték olajtermelésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik