Gazdaság

Kétharmados többség az UBER-nek

Egy frissen készült felmérés szerint a fővárosban támogatottsága kiemelkedő a fiatalabbak között.

Az Ipsos kutatása szerint a válaszadók több mint négyötöde szerint az új digitális technológiák új gazdasági lehetőséget teremtenek Budapesten, adóbevételeket biztosítanak az államnak. A budapestiek kétharmada egyetért azzal, hogy továbbra is szükség van a közösségi autómegosztó szolgáltatás működésére a fővárosban.

A válaszadók háromnegyede úgy látja, a jelenleg hatályos törvények módosítására van szükség annak érdekében, hogy megfeleljenek a közösségi gazdaság és az új digitális technológiák teremtette feltételeknek, és így lehetővé tegyék az innovatív szolgáltatások terjedését.

Az UBER támogatottsága kiemelkedően magas a fiatalabb, 18-39 év közöttiek körében, de minden második ötven évnél idősebb válaszadó is egyetértett azzal, hogy továbbra is szükség van az UBER szolgáltatásaira Budapesten.

A kormány a jogsértően működő UBER-taxikat kivonná a forgalomból. Március végén, április elején hatályba lép az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy a személyi és tárgyi feltételeket be nem tartó kocsikról egy ellenőrzésnél levegyék a rendszámot – közölte a minap a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Fónagy János legutóbbi információi szerint már 30-40 uberes sofőr vizsgázott le azért, hogy a taxisokkal szemben támasztott személyi feltételeknek eleget tegyen.

Márciustól újabb szankciók

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdán tudatta, március 11-e után önálló bírságtétel lesz a diszpécserszolgálati tevékenység jogosulatlan, engedély nélküli végzése esetén kiszabható, 300 ezer forintos szankció, és már pénteken hatályba lép az a módosított kormányrendelet, ami lehetővé teszi a rendszám helyszíni elvételét.

A kormányzat a későbbiekben is folyamatosan vizsgálja az egyes intézkedések hatásait, az eredményekről, tapasztalatokról rendszeresen egyeztet a taxis szervezetekkel, érdekképviseletekkel. Amennyiben indokoltnak bizonyul, a fejlesztési minisztérium kész újabb szankciók mielőbbi bevezetésének lehetőségét is mérlegelni.

A kormány a taxis szolgáltatást legálisan végző, adót fizető taxisok mellett áll. A fejlesztési minisztérium ahogy eddig, a továbbiakban is folyamatosan keresi a versenyt súlyosan torzító, jogellenes gyakorlatok elleni hathatós fellépés jogszabályi eszközeit.

 

 

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik