Gazdaság

Néhány ügyvéd nagyot keresett a földeladásokon

Jelentősen megdobta 32 ügyvédi iroda bevételeit a két hónapja zajló állami földeladás, írja az Index. A licitek nyertesei a lap szerint kizárólag a Nemzeti Földalap által kijelölt jogászokkal végeztethetik el az átíratást. A kisebb értékű területet vásárló gazdáknak többet kell fizetniük a szolgáltatásért, az új oligarchák pedig kedvezményt kapnak.

A pluszbevétel az Index szerint minimum másfél milliárd forint volt, miután a tavaly decemberben kezdődött állami földeladások szabályozásában előírták, hogy licitálást követő szerződéskötéseknél, és az ahhoz kapcsolódó eljárásokban kötelező a jogi képviselet. Az árverésen nyertes vásárló csak úgy lehet valódi tulajdonos, ha vállalja, hogy az átiratási procedúrát a földalap által kiválasztott ügyvédekre bízza.

Az ügyvédek előre fixált díja a vételár 0,5 százaléka, de legalább nettó 50 ezer forint, amit a nyertes árverező a szerződéskötés napján készpénzben köteles kifizetni, írja a lap.

A Földművelésügyi Minisztérium azt mondta az Indexnek, hogy olyan jogászokat kerestek a munkákra, akik földforgalmi szerződések terén nagy tapasztalattal rendelkeznek, képesek eleget tenni az NFA által támasztott magas szakmai és technikai követelményeknek, valamint a gazdák érdekei mellett az állam érdekeit is képviselik a jogügylet során. Azt viszont nem mondták meg, kik ezek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik