Gazdaság

Március végétől elvehetik a rendszámot a szabálysértő uberesektől

Az államtitkár elmondta: már 30-40 Uber-sofőr levizsgázott, hogy megfeleljen a feltételeknek.

Március végén-április elején lép hatályba az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy levegyék a rendszámot azokról az uberes autókról, melyek nem tartják be a taxisokkal szemben támasztott személyi és tárgyi feltételeket – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az M1-en.

Fónagy János közölte: a kormányrendelet szerint 800 ezer forint a kiszabható bírság felső határa, ebből 600 ezret tesznek ki az autókkal szemben támasztott tárgyi feltételek, 200 ezret a személyi feltételek megszegésére vonatkozó büntetések.

Az államtitkár kitért arra is, hogy február közepén életbe lépett az a kormányrendelet is, amely a jogosulatlan diszpécserszolgálatra terjed ki. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a személyszállítás engedélyhez kötött, a tevékenységnek szigorú személyi és tárgyi feltételei vannak. A személyszállítást vállaló sofőrnek be kell töltenie a 21. életévét, megkülönböztetett vizsgákat kell teljesítenie és megkülönböztetett jogosítványokkal is rendelkeznie kell. A személyszállításra használt jármű nem lehet 10 évesnél idősebb, valamint a sofőrnek élet- és vagyonbiztosítást is kell kötnie.

Fónagy megjegyezte: egy Budapesten dolgozó taxisnak 450-500 ezer forint többletköltséget jelent, hogy megfeleljen a szabályoknak. Hozzátette, hogy a legutóbbi információk szerint már 30-40 uberes sofőr vizsgázott le annak érdekében, hogy a taxisokkal szemben támasztott személyi feltételeknek eleget tegyen. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik