Gazdaság

Energiabiztonság: európai szolidaritást akar a Bizottság

Átláthatóbbá tennék a harmadik államokkal kötött megállapodásokat, és a keresletet is csökkentenék.

Energiabiztonsági intézkedéscsomagot mutatott be kedden az Európai Bizottság. Ebben számos javaslatot fogalmaznak meg az unió földgázellátásának stabilizálására. Mérsékelnék az energiakeresletet, megújuló energiaforrások bevonásával növelnék az energiatermelést, több pillérre helyeznék a beszerzést és szállítást.

Az EU illetékes biztosai szerint az energiaunióra vonatkozó stratégia az ellátásbiztonságot állítja középpontba. Kijelentette: nem fordulhat elő a 2006-os és 2009-es földgázválsághoz hasonló eset, amikor több millióan maradtak fűtés nélkül. Az Európa határain tapasztalható politikai feszültségek ugyanakkor azt jelzik, hogy ez a probléma nem fog magától megoldódni.

A javaslat bevezetné a tagállamok közötti szolidaritás elvét is annak érdekében, hogy ha komoly válság merül fel, biztosítani lehessen a háztartások és alapvető szociális szolgáltatók – például az egészségügy – ellátását.

Az uniónak biztosítania kell, hogy a földgázellátás biztonsága szempontjából jelentős harmadik államokkal kötött megállapodások átláthatóbbak legyenek és maradéktalanul megfeleljenek az uniós jogszabályoknak – szögezi le a határozat. A megállapodásokat a bizottság előzetesen értékelné, a tagállamoknak a bizottsági véleményt teljes mértékben figyelembe kellene venniük.

Az Európai Bizottság arra kérte az Európai Parlamentet és az Európai Tanácsot, hogy a javaslatban foglaltakból mielőbb alkossanak jogszabályt annak érdekében, hogy megerősödjön a kontinens ellenálló képessége az energiaellátás fennakadásaival szemben. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik