Gazdaság

Hamarosan „modern kincstár” lesz az Államkincstárból

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 15. 06:24

A Magyar Államkincstár 1996-os, hivatalos megalakulása óta számos átalakuláson ment át jogilag és szervezetileg, jelenleg költségvetési szervként látja el feladatát, alapvető funkciója a központi költségvetés végrehajtásával kapcsolatos feladatok elvégzése.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kincstáron folyik keresztül több tízezer milliárd forint, a teljes magyar pénzforgalom mintegy 25 százaléka, a kincstár mintegy 13 ezer intézmény számláját vezeti, 900 ezer alkalmazott számára végez bérszámfejtést.

A nemzetgazdasági miniszter 2014-ben fogadta el a “modern kincstár” koncepciót, amit a Magyar Államkincstár erőteljes léptekben kíván megvalósítani – nyilatkozta Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke az MTI-nek.

A projektek közül a legfontosabbnak nevezte a kincstári számlavezető rendszer megújítását, és hozzátette, hogy a másik kiemelt projekt részeként a kincstár megújítja, átalakítja az illetmény-számfejtési rendszerét is.

Az önkormányzatok számára olyan új szolgáltatásokat akarnak indítani, amelyek révén bizonyos modulokon keresztül azok közvetlenül kapcsolódnának egy központhoz. Ez a helyi adók elszámolásával, a könyvelési szolgáltatások nyújtásával, iratkezeléssel, különböző nyilvántartások vezetésével segítené a helyhatóságok munkáját.

A negyedik nagy projekt pedig egy olyan fejlesztés, amely az uniós források kifizetéséhez kapcsolódik – fűzte hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.