Gazdaság

Hamarosan „modern kincstár” lesz az Államkincstárból

A Magyar Államkincstár 1996-os, hivatalos megalakulása óta számos átalakuláson ment át jogilag és szervezetileg, jelenleg költségvetési szervként látja el feladatát, alapvető funkciója a központi költségvetés végrehajtásával kapcsolatos feladatok elvégzése.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kincstáron folyik keresztül több tízezer milliárd forint, a teljes magyar pénzforgalom mintegy 25 százaléka, a kincstár mintegy 13 ezer intézmény számláját vezeti, 900 ezer alkalmazott számára végez bérszámfejtést.

A nemzetgazdasági miniszter 2014-ben fogadta el a “modern kincstár” koncepciót, amit a Magyar Államkincstár erőteljes léptekben kíván megvalósítani – nyilatkozta Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke az MTI-nek.

A projektek közül a legfontosabbnak nevezte a kincstári számlavezető rendszer megújítását, és hozzátette, hogy a másik kiemelt projekt részeként a kincstár megújítja, átalakítja az illetmény-számfejtési rendszerét is.

Az önkormányzatok számára olyan új szolgáltatásokat akarnak indítani, amelyek révén bizonyos modulokon keresztül azok közvetlenül kapcsolódnának egy központhoz. Ez a helyi adók elszámolásával, a könyvelési szolgáltatások nyújtásával, iratkezeléssel, különböző nyilvántartások vezetésével segítené a helyhatóságok munkáját.

A negyedik nagy projekt pedig egy olyan fejlesztés, amely az uniós források kifizetéséhez kapcsolódik – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik