Gazdaság

A kormány következő ellenségei a bevándorló fehérjenövények

Brüsszel jóváhagyására vár a genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes jelölésről szóló uniós rendelet, de még az év első felében hatályba léphet – nyilatkozta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Idők keddi számában.

Az állati termékek közül egyre több tétel kerülhet be ebbe a körbe, miután egyre nő a hazai, GMO-mentes fehérjetakarmány mennyisége – olvasható az interjúban. A kormány holnapjára felkerült tervezet szerint GMO-mentes jelölést kaphatnak azok a termékek, amelyek nem tartalmaznak genetikai­lag módosított alapanyagot, az állati termékeknél pedig azok, amelyek esetében bizonyíthatóan GMO-mentes takarmányon nevelkedett a jószág.

Mivel a módosított növény véletlen előfordulását nem lehet kizárni, ezért az élelmiszereknél 0,4 százalékos hibahatár megengedett. A rendelet az állati termékeknél is megengedő, egy rövid átállási időt határoztak meg, például, ha a szarvasmarha legalább hat hónapja GMO-mentes takarmányt kapott, akkor a teje már mentesnek minősül.

Nagy István elmondta, hogy a kormány célja, hogy a fehérjenövények esetében minél inkább visszaszorítsa az importot, amelynek most nagy részét génmódosított szója teszi ki. A helyzet Magyarországon az európai átlagnál valamivel jobb, de messze nem kielégítő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik