Gazdaság

Putyin már pénzért kilincsel a nyugati befektetőknél

A szankciók bevezetése óta első ízben készül nemzetközi kötvénykibocsátásra Oroszország – írja a Financial Times a Napi.hu tudósításában. A költségvetésnek pluszforrásokra van ugyanis szüksége, miután úgy tűnik, a gazdaságnak idén már a második recessziós évével kell majd szembesülnie.

Az orosz pénzügyminisztérium pénteki közlése szerint 25 nyugati befektetési bankkal és a legnagyobb orosz bankokkal, a Sberbankkal, a VTB-vel és a Gazprombankkal is felvették a kapcsolatot egy potenciális eurókötvény kibocsátás ügyében.

Oroszország a nemzetközi tőkepiacról utoljára 2013-ban vont be forrást, akkor 7 milliárd dollár értékben bocsátottak ki kötvényeket. A lap úgy tudja,  az egyik megkeresett bank vezetője szerint idén 3 milliárd dollár körüli kibocsátást próbálnak meg végrehajtani, egy másik forrás szerint a kötvények 10 éves lejáratúak lennének.

Az orosz költségvetésen a legnagyobb lyukat elsősorban az összeomló olajárak ütötték, ennek ellensúlyozására az ország már számos intézkedést tett. A különböző minisztériumoknál 10 százalékos költségcsökkentési programot rendeltek el, s a kormány az FT szerint mérlegeli több állami tulajdonú vállalati kisebbségi részesedésének értékesítését is. A listán szerepet a Rosznyeft és  az Aeroflot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik