Gazdaság

GKI: Életidegen elképzelés a csok

Íróasztal mellett született a társadalmi realitások figyelmen kívül hagyásával - monda a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatás-vezetője a csokról.

Hiába az élénk érdeklődés, a támogatást valóban igénylők köre igen szűk lesz, mert a családok realisták. Egy-egy pluszgyermek vállalása jelentősen rontja a családok jövedelmi státuszát – fogalmazott Adler Judit a Népszabadságnak adott interjúban.

Ha két felnőtt és egy gyermek él együtt, a fajlagos jövedelem szűk 10 százalékponttal marad el az országos átlagtól, két felnőtt és két gyermek esetében ez a hátrány duplájára nő, két felnőtt és három vagy több gyermek esetében pedig 40 százalékos lemaradást jelent.

A kutatás-vezető úgy vélte, hogy a még gyermektelen fiatal házaspárokat nagy társadalmi felelőtlenség beleugrasztani rögtön három gyerek vállalásába, mivel nincs tapasztalatuk reális döntésekhez, ugyanakkor ha “nem teljesítenek” az súlyos következményekkel jár.

Adler Judit szerint a demográfiai helyzet javulásához arra van szükség, hogy növekedjen az életszínvonal, a családok lét-, vagyon- és jogbiztonsága, valamint a kiszámíthatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik