Gazdaság

A magyar tőzsde erősen kezdte 2016-ot

Varjú Péterrel, az Erste Befektetési Zrt. igazgatójával vizsgáltuk meg az idei év januári tőzsdei eseményeit. Jó híreket kaptunk: a világpiaci turbulenciák ellenére a régió egyik kiemelkedő teljesítményét adta a BUX és a lekereskedett forgalom, ami a korábbiak sokszorosa lett.

A januári átlagforgalom majdnem napi 11 milliárd forint volt (10,9 milliárd Ft). Ez kiugró az előző évekhez képest, majdnem másfélszerese 2015 decembernek (48,4 százalék emelkedés), és több mint 64 százalékkal (64,45) haladta meg a tavaly januári adatokat. A teljes hónapban 228 milliárd forintnyi eszköz cserélt gazdát, ebből 218 milliárd forint részvény volt. A BUX is szépet ment, már január közepén felülszárnyalta a tavalyi maximum értéket, igaz hónap végére visszaereszkedett 24 ezer pont közelébe. A régió legnagyobb részvényeit magába tömörítő CETOP20 indexet sikeresen felülteljesítette a BUX. A legnagyobb forgalmat a Concorde Értékpapír Zrt. bonyolította, második helyre a Wood & Company, harmadik helyre pedig az Erste Befektetési Zrt. futott be.

Megtartotta első, alakuló ülését a Budapesti Értéktőzsde által létrehozott Tőzsdei Tanácsadó Testület, melynek tagjai meghatározó piaci szereplők, kamarák és államigazgatási szervezetek korábbi és jelenlegi vezetői, elnöke Dr. Patai Mihály korábbi tőzsdeelnök, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója. A 16 tagú testület részt vesz a tőzsde új stratégiájának a megalkotásában és a megvalósítás folyamatában. Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója az alakuló ülésen elmondta, hogy a BÉT a piaci és szakmai szereplők észrevételeit figyelembe véve kívánja a magyar tőkepiac fejlődését megalapozó stratégiát kidolgozni és megvalósítani. A BÉT vezetése a célok megvalósítása érdekében február végéig elkészíti az intézmény új stratégiáját. A most megalakult tanácsadó testület részt vesz a tőzsde új stratégiájának megalkotásában és a megvalósítás folyamatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik