Gazdaság

A Fővárosi Bíróság helyretette Matolcsyt, hogy mi számít közpénznek

24.hu
24.hu

2016. 02. 03. 13:12

A Matolcsy György vezette MNB eddig titkolta, hogy pontosan mit kezd a Pallas Athéné alapítvány azzal a 250 milliárd forintos alaptőkével, amivel a jegybank megtolta őket.

Ezt azzal indokolták, hogy amit az alapítvány költ, az technikailag nem közpénz, mert az MNB nyereségéből fizetik. Abból a nyereségből, ami a forint gyengülésével képződik.

A 444 szerint a jövőben nem védekezhetnek ezzel.  A Fővárosi Törvényszék megállapította másodfokon, jogerősen, hogy Matolcsyéknak nincs igaza.

A bíróság megállapította, hogy amellett, hogy a Magyar Nemzeti Bank vagyona nemzeti vagyon, a Magyar Nemzeti Bank közpénzből is gazdálkodik.

Sőt, azt is kimondták, hogy minden kizárólagosan állami tulajdonban álló szervezethez az állam által juttatott, vagy oda bármilyen más forrásból beérkező pénzeszköz közpénz.

A bíróság egyébként nem fogadta el Matolcsyék érvelését, hogy az alapítvány

az alapító okirata szerint nem minősül közfeladatot ellátó szervnek, továbbá nem kezel közpénzt, erre való tekintettel a birtokában lévő adatok nem minősülnek közérdekű adatnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.