Gazdaság

Varga: sikeresen gyűrtük le a válságot

Varga Mihály (Varga Mihály)
Varga Mihály (Varga Mihály)
Az elmúlt öt év eredményeit sorba véve megállapítható, hogy hazánk sikeresen gyűrte le a 2008-as válság okozta nehézségeket. Erről Varga Mihály beszélt Indonéziában, a yogyakartai Gadjah Mada Egyetem hallgatóinak tartott előadásában.

A nemzetgazdasági miniszter a magyar gazdaság eredményeiről szólva kiemelte: a meggyőzően stabil ütemű gazdasági növekedés és a külső egyensúly mellett ma már Magyarországon az a kérdés áll a középpontban, hogy hogyan tudjuk megőrizni az Európai Unión belül kimagaslónak számító növekedési ütemünket. A tárcavezető szerint mindez elsősorban annak köszönhető, hogy nemzeti értékeink mentén stabilizáltuk, majd indítottuk növekedésnek gazdaságunkat. A fő célkitűzésekhez kell igazítani a szabályozórendszert, ezeknek megfelelően kell kialakítani az állami intézményeket és az unión belül is meg kell teremtünk a magunk számára a szükséges mozgásteret – mutatott rá a magyar miniszter.

A több száz indonéz egyetemista előtt tartott előadásában Varga Mihály elmondta: a magyar kormány meggyőződése, hogy az oktatás és képzés fejlesztésének közvetlen hatása van a gazdaság növekedésére. A magyar szakképzési rendszer átalakítása során nagyon sok olyan tapasztalatot szereztünk, amelyet készséggel oszt meg hazánk az indonéz fél szakértőivel.

Optimista jövőkép

A nemzetgazdasági miniszter az Orbán Viktor miniszterelnök vezette delegáció tagjaként hétfőn Jakartában tárgyalt indonéz kollégájával, Bambang Brodjonegoróval. Varga Mihály leszögezte, Magyarország kész hozzájárulni Indonézia gazdaságfejlesztési céljainak megvalósításához. Mint fogalmazott: Magyarország és Indonézia kapcsolata nem új keletű, tavaly ünnepelhettük a 60 éves évfordulóját annak, hogy a két állam felvette egymással a hivatalos diplomáciai kapcsolatokat. A magyar tárcavezető a megbeszélésen kijelentette: a kormány kiemelt figyelmet fordít Indonéziára, a térség egyetlen G20-as országára.

A két ország közötti kapcsolatok fejlesztésének rövid távon eredményt ígérő területe a kötött segélyhitel keretében történő együttműködés. A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy a már meglévő, eredményes vízügyi együttműködés mellett leginkább a környezetbarát és innovatív technológiák, a tudásalapú iparágak, IKT, infrastruktúra-fejlesztés, gyógyszeripari termékek, élelmiszer-feldolgozás és turizmus területén alakítható ki szorosabb kooperáció. Az indonéz miniszter kiemelt érdeklődést mutatott a feketegazdaság elleni küzdelemben elért eredmények, és ezek eszközei – az online pénztárgépek vagy éppen az EKÁER rendszer – iránt. Varga Mihály hozzátette: a kapcsolatok elmélyítését segítheti, hogy tavaly júniusban megnyílt a Magyar Nemzeti Kereskedőház jakartai irodája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik