Gazdaság
turizmus (Array)

A turizmusfejlesztés eredményei nem kimutathatóak

24.hu
24.hu

2016. 02. 02. 11:14

Az Állami Számvevőszék eredményességi szempontból ellenőrizte a turizmusfejlesztési intézkedéseket a 2013. január és 2015. augusztus közötti időszakra vonatkozóan. Az ellenőrzés megállapította, hogy a turizmusfejlesztés jogi, intézményi rendszerét alapvetően kialakították. A turizmusfejlesztési intézkedések stratégiai célok megvalósítására gyakorolt hatása azonban nem volt kimutatható, mivel a célok teljesülése nyomon követésének feltételeit teljes körűen nem biztosították.

A teljesítmény-ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy a turizmus fejlesztése érdekében tett intézkedések hozzájárultak-e a kitűzött célok megvalósulásához. Az ellenőrzés a Nemzetgazdasági Minisztériumot, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, a Magyar Turizmus Zrt.-t és a Balaton Fejlesztési Tanácsot érintette.

Az ÁSZ a turizmusfejlesztési intézkedések ellenőrzését a horvát és a macedón számvevőszékkel közös ellenőrzési szempontok szerint folytatta le. Az ÁSZ nemzetközi jelenléte elősegíti a tapasztalatok megosztását és hasznosítását, amely elsősorban más számvevőszékekkel való együttműködés révén valósulhat meg.

Voltak hiányosságok

Az ÁSZ megállapította, hogy a turizmusfejlesztés irányításának eszközrendszerében hiányosságok is voltak. A célok megvalósítását eredményesen támogató szabályozási keretek közül hiányzott a célkitűzésekhez közvetlenül kapcsolódó – teljesítmény-indikátorokat, felelősöket és határidőket tartalmazó – intézkedési tervek elfogadása, amelyek alapján biztosítható lenne a célok teljesítésének nyomon követése és a teljesítés számonkérése.

Nem volt kimutatható az országos turisztikai stratégiai célok megvalósulása, a stratégiai dokumentumokban szereplő turizmusfejlesztési célkitűzések kapcsán tett intézkedések hatása sem a hiányosságok miatt. Ez alapján nem volt biztosított stratégiai szinten az, hogy az ÁSZ a teljesítmény-ellenőrzés módszerével ellenőrizze a turizmusfejlesztési célkitűzések teljesülését. A Balaton Kiemelt Üdülőkörzetre és az egészségturizmusra vonatkozó stratégiai célok teljesülését csak egy-egy indikátor esetében lehetett nyomon követni.
Az országos, valamint az egészségügyi ágazati turizmusfejlesztési stratégiai célok teljesülését, az intézkedések hatását nem követték nyomon, a cél szerinti teljesítést nem értékelték. Ugyanakkor a regionális operatív programok esetében megvalósult a célkitűzések teljesítésének indikátorok szerinti nyomon követése, értékelése. A Balaton Kiemelt Üdülőkörzetre vonatkozó turizmusfejlesztési célkitűzések esetében korlátozottan, egy koncepció teljesítésének közbülső értékelésével valósult meg az intézkedések hatásának nyomon követése.

A 2014-2020 közötti tervezési időszak tekintetében az ÁSZ megállapította, hogy az országos turisztikai és egészségturizmus stratégiai célkitűzései megvalósításához szükséges intézkedéseket teljes körűen még nem tették meg, a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet ezen időszakra vonatkozó turisztikai stratégiai céljai megvalósítására azonban tettek intézkedéseket.

Korrigálni kell

Az ÁSZ jelentésben szereplő javaslatok alapján a nemzetgazdasági miniszternek és a Balaton Fejlesztési Tanács elnökének 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük, a turizmusfejlesztési stratégiai célkitűzések megvalósításának, mérésének és nyomon követésének előmozdítása érdekében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.