Gazdaság

Szétlopták a szocsi olimpiát az orosz politikusok

Oroszország gazdaságilag bajban van, és nem csak az olaj miatt. Hanem a Putyin-rendszer miatt, amelynek vezetői milliárdossá váltak, például a szocsi téli olimpia szétlopásából.

Hirtelen a hanyatló, vesztes országok között találtuk magunkat – fogalmazott Herman Gref az állami tulajdonú Szberbank, a legnagyobb orosz pénzintézet vezérigazgatója január közepén. A helyzet egy lefelé vezető lépcsőházra emlékeztet – véli Jevgenyij Gontmaher, a Kortárs Fejlesztési Intézet igazgatósági tagja.

Nem az olaj a baj

Sokak szerint nem az olajár hanyatlásában keresendő a bajok gyökere, hanem a gazdaság szerkezeti gyengeségében. Ezt bizonyítja, hogy a gondok már 2012-ben megmutatkoztak, pedig akkor még hordónként 100 dollárt adtak a fekete aranyért a világpiacon és sehol sem voltak a Kreml ukrajnai beavatkozását követő nyugati szankciók.

A hanyatlás akkor kezdődött, amikor Putyin 2012 májusában újra államfő lett. Irányítása alatt megemelték a vállalati és az ingatlanadókat, hogy forrást teremtsenek a katonai kiadások növeléséhez. Bővítették a hatékonyságot kevéssé ismerő állami óriások, például a Rosznyefty olajcég befolyását. Az üzleti világ ezt csalódással élte meg – mondja Inozemcsev.

A vállalatok visszafogták a befektetéseiket, a termelékenység romlott, a korrupció erősödött, a külföldi befektetések elmaradtak, mert a befektetők vagyonuk államosításától tartottak – erősíti meg az előbbieket Timothy Ash, a Nomura feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzője.

Két év elég lenne

Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter, az államfő tanácsadója szerint két éve maradt a jelenlegi elitnek, hogy cselekedjen. Ennyi idő alatt fogyhat el a lakosság türelme a romló életszínvonal miatt. A lehetőségek azonban szűkösek: a legtöbb állami befektetés forrását 10 százalékkal visszavágták a költségvetés nehéz helyzete miatt, miközben a cégek és a bankok a szankciók miatt nem jutnak tőkéhez a nyugati pénzpiacokon.

Miért változtatnának?

Vlagyimir Putyin népszerűségi indexe kitartóan meghaladja a 80 százalékot. Bizonyára ez is közrejátszik abban, hogy kevés érdeklődést mutat a regnálása alatt kialakult gazdasági modell módosítására. Uljukajev miniszter említett megjegyzésére, miszerint nagy az idegesség, a közlemény szerint ennyit válaszolt: Van okunk az óvatos optimizmusra.

A gazdaságban domináns szerepet játszó állami vállalatok élén az államfő barátai állnak. Belső köreinek magántulajdonos tagjai nagyot kaszáltak az olyan presztízsprojekteken, mint a szocsi olimpia, amelyek – szemben a szokásos olimpiai ígéretekkel is – semmilyen hosszú távú hasznot nem hoztak az országnak.

A gazdaságkutató Gontmaher szerint a képlet egyszerű. A jelenlegi berendezkedés haszonélvezőinek – beleértve ebbe a kormányt és környezetét is – egyszerűen nem érdeke az átfogó reformok indítása.

(Napi.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik