Gazdaság

Összeomlott a rubel, tüntetésekkel fenyegetőznek Moszkvában

Moszkvai tüntetők (moszkva, tüntetés)
Moszkvai tüntetők (moszkva, tüntetés)

A bankfiókok megszállása után tömeges utcai akciókkal fenyegetnek Moszkvában az orosz devizahitelesek, miután a rubel összeomlása a jelzáloghitelek törlesztőrészleteinek elszállását okozta – írja a The Telegraph a Portfolió tudósításában.

Több különböző bank fiókját is megszállták csütörtökön az orosz jelzáloghitelesek, akik devizában vették fel kölcsönüket. Ezt követően vezetőik tömeges utcai akciókkal fenyegették meg bankokat arra az esetre, ha nem strukturálják át jelzáloghiteleiket.

Jelenleg egy dollárért 76, egy fontért pedig 110 rubelt kérnek, ami azt jelenti, hogy 2014 közepe óta nagyjából felére esett az orosz fizetőeszköz értéke e devizákkal szemben. Az orosz devizahitelesek nagy része 35-ös dollárárfolyam és 50-es fontárfolyam mellett adósodott el, vagyis csak az árfolyamváltozások miatt több mint duplájára emelkedett a törlesztőrészletük.

A devizahiteles probléma arányaiban jóval kisebb, mint Magyarországon, de 20 ezer orosz családot állítólag most is a kilakoltatás fenyeget a fizetésképtelenség miatt. A Kreml egyik szóvivője szerint az orosz kormány figyelemmel kíséri a helyzetet, de nincs konkrét terve még a beavatkozásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik