Gazdaság

Orbán: Schengen haldokló intézmény

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 01. 29. 11:01

Új helyzet állt elő az EU-ban: a népvándorlás, a migráció az első számú közbiztonsági kérdéssé vált - mondta Orbán Viktor Szófiában.

A miniszterelnök Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatót tartottak, és egy kiváló fotó is készült a két politikusról. Eddig gazdasági és kulturális kérdésként kezelték a migrációs válságot, de most már biztonsági kérdéssé vált, a mindennapok biztonságáról van szó, nő a terrorfenyegetettség, romlik a közbiztonság – mondta Orbán Viktor.

Nem fair, hogy Bulgáriával szemben kettős mércét alkalmaznak Európában, nem ismerik el az eredményeit, nem akarják felvenni a schengeni övezetbe, és nem ismerik el, hogy a migrációs válságban a legjobban teljesítő ország volt a schengeni övezeten kívül – tette hozzá. Ha Európa hű akar lenni önmagához, fel kell ajánlania Bulgáriának a tagságot a schengeni övezetben, az más kérdés, hogy “a felajánlott tagságot egy éppen haldokló intézményben egy ország elfogad-e”.

Orbán Viktor úgy látja, azok az európai országok azonban, amelyek később csatlakoztak az Európai Unióhoz, ebbe a “kulturálatlanságba” nem törődhetnek bele, ugyanis Európa lényege, hogy minden országnak meg kell adnia a tiszteletet a többi számára.

Magyarország is megadja Bulgáriának, és cserébe meg is kapja tőle, és ez nagyon erős fundamentuma az együttműködésüknek – mutatott rá.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatok virágzanak, jók a tapasztalatok az együttműködésről, a magyar cégek Bulgáriában tisztességes elbánásban részesülnek, tisztességes versenyben vehetnek részt. A magyar cégek kifejezetten jónak értékelik Bulgáriát, úgy látják, hogy egy stabil ország, ahol nincs politikai bizonytalanság, a szabályok kiszámíthatóak és egyértelműek, nincs semmi, ami hátrányosan befolyásolná a működésüket – mondta. Hozzátette: ennek elérése nem könnyű feladat, és gratulál hozzá Bulgáriának.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.