Gazdaság
szlovák zászló (Array)

Nagyon sok bérlakást épít a szlovák kormány

24.hu
24.hu

2016. 01. 29. 16:48

Kiterjedt – évi másfélezer új lakás megépítését célzó – bérlakás-építési támogatást vezet be a szlovák kormány – az intézkedést Robert Fico szlovák kormányfő jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Pozsonyban.

A bérlakásépítés állami támogatása bevezetésének része a harmadik szociális csomagnak, amellyel széleskörű jóléti intézkedéseket foganatosít Robert Fico kormánya.

Az intézkedés évi másfélezer bérlakás megépítésének állami támogatásával számol, elsődlegesen a munkavállalási lehetőségekkel rendelkező régiókban. A bérlakás-építési támogatásra annak első szakaszában – az idei évre – 30 millió eurót (több mint 9 milliárd forint) különített el a szlovák kormány, terveik szerint a támogatás éves keretösszegét a márciusi parlamenti választások után összeálló új kabinet is megtartja majd.

A támogatást a bérlakás-építési programot indító önkormányzatok igényelhetik, úgy, hogy a lakások kivitelezési költségeinek felét közvetlen állami támogatásként kapják meg, a fennmaradó összeget pedig kamatmentes hitelre vehetik fel, az állami Lakásfejlesztési Alaptól (SFRB).

A szlovák kormányfő bejelentése szerint a támogatási programot a fiatal családok és a 35 évnél fiatalabbak otthonteremtésének megkönnyítése céljából indítják el.

Ezt tükrözi, hogy a támogatás legfeljebb kétszobás, úgynevezett “startlakások” megépítésére szolgál, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyes lakások alapterülete legfeljebb 60 négyzetméter lehet. Ugyancsak ezt a célt követi, hogy a bérlakásokat csak azok a 35 évnél fiatalabbak vehetik majd bérbe – legfeljebb három plusz három évre -, akiknek havi bevétele nem haladja meg a létminimum négy és félszeresét.

A bérlakás-építési támogatás bevezetését az annak kivitelezéséért felelős építésügyi tárca állásfoglalása szerint az is indokolja, hogy Szlovákiában igen alacsony – jelenleg 3 százalékot kitevő – a bérlakások aránya, amelyek iránt a kínálatnál nagyobb érdeklődés mutatkozik.

Bár Szlovákiában éves szinten mintegy 25 ezer fiatal pár köt házasságot, csak 16 500 új lakás épül évente és ezek jelentős része – bevételeik szintje miatt – elérhetetlen a fiatalok számára – mutatott rá Frantisek Palko. A szaktárca államtitkára megjegyezte: ezt mutatja, az is, hogy Szlovákiában a 20 és 34 év közötti fiatalok több mint hatvan százaléka még mindig szüleivel egy háztartásban él.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.