Gazdaság
telefon (telefon, iroda, titkárnő, diákmunka, telefonálás,)

Megszüntetik a kék számokat – egy darabig zöldek lehetnek

24.hu
24.hu

2016. 01. 28. 09:53

2016 első NMHH-rendelete módosítja többek között az elektronikus hírközlési szolgáltatásokhoz szükséges azonosítók lekötésének és használatának díjáról, valamint a számhordozás részletes szabályairól szóló rendeleteket. A január közepén életbe lépett azonosítógazdálkodási rendelkezések értelmében – a fogyasztói érdekekre tekintettel – a hatóság a kék számokat fokozatosan kivezeti úgy, hogy azok 2016. június 30-ától jövő év végéig zöld számként továbbra is használhatóak maradnak.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a kék számok hívásdíjával kapcsolatos sokasodó fogyasztói panaszok miatt rendelte el a kékszám-szolgáltatás hazai megszüntetését. A panaszok legfőbb oka az volt, hogy – a hatályos szabályozás ellenére az előírás szerinti  a hívó és a hívott előfizető közötti osztott díjas hívás helyett –a hívás  teljes díját a szolgáltató sokszor a hívó előfizetőkre hárította. A többfordulós szolgáltatói egyeztetések pedig eredménytelennek bizonyultak.

A fogyasztói érdekeket figyelembe véve a hatóság az 1/2016. (I. 15.) NMHH rendelet kiadásával az ún. SHS=40 számtartomány használatát jövő év december 31-ig fokozatosan kivezeti, és emellett az ún. 14cde rövidszámtartomány használati feltételeit is módosítja.

Zöldül, majd eltűnik a kék szám

A hatóság az SHS=40 kékszámtartományt két lépésben, megfelelő felkészülési idő elteltével szünteti meg. A rendelet életbe lépése után, 2016. január közepétől már nem igényelhető új kék szám, a már használatban lévő számok azonban a szolgáltatás megszűnése, 2016. június 30. után egy átmeneti időszakban díjmentes szolgáltatás számként, azaz zöld számként továbbra is használhatók maradnak. Az átmeneti időszak után a számokra kiadott engedélyeket a hatóság 2017. december 31-ével végleg visszavonja.

A 14cde rövidszámtartomány számai, melyek jelenleg kékszám- és zöldszámdíjazásúak is lehetnek, 2016. június 30. után csak zöld számként, díjmentesen lesznek hívhatóak.

A rendelet a kékszám-szolgáltatás megszüntetése mellett az azonosítógazdálkodással összefüggő más rendeletek főleg jogtechnikai, fogalompontosítási jellegű módosításait is tartalmazza, amelyeket a jogszabályi környezet változása és a jogalkalmazói gyakorlat tapasztalatai indokolnak. Ezek szerint a mobilszámok felosztását és az azonosítógazdálkodás szabályait az új mobilfrekvencia-tenderek eredményei alapján felül kellett vizsgálni és módosítani, így például nem oszthatók ki 60-as számok.

A technológiai fejlődés és az új alkalmazások megjelenése miatt módosulnak az ún. helytől független elektronikus (nomadikus) telefonszolgáltatás számok és a földrajzi (vezetékes) számok használati feltételei is: például a hatóság visszavonhatja a hordozható számok használati engedélyét attól a szolgáltatótól, amelyik a számhordozás lebonyolításáért felelős ún. KRA-rendszerben nem teszi lehetővé a számhordozást az előfizetőknek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.