Gazdaság

Pénzt kér Malala a szíriai gyerekek oktatására

malala (Array)
malala (Array)

Petíciót indított Malala Juszafzai Nobel-békedíjas pakisztáni diáklány a Londonban tervezett donorkonferencia előtt, és évente 1,4 milliárd dolláros segélyt kér a szíriai gyerekek oktatására.

A Barack Obama amerikai elnökhöz intézett és a change.org internetes oldalon közzétett petíciót néhány óra leforgása alatt 65 ezren írták alá.

Felszólítom a kormányokat és az adományozókat, hogy a következő három évben évente legkevesebb 1,4 milliárd dollárral támogassák a szíriai gyerekek oktatását

– olvasható a dokumentumban, amelyet Malala egy fiatal szíriai menekülttel, Muzún Almellehannal közösen írt. A BBC brit közszolgálati média úgy tudja, hogy mindkét fiatal lány részt vesz a jövő héten esedékes donorkonferencián.

Nem hagyták őket iskolába járni

Malala akkor vált világhírűvé, mikor – 2012-ben – a pakisztáni tálibok merényletet követtek el ellene. Az akkor még csupán 15 éves Malala azért volt szálka a szemükben, mert aktivistaként felemelte szavát a lányok iskolalába járáshoz való joga mellett, amelyet az iszlamista lázadók szigorúan korlátozni akarnak.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) kedden azt közölte, hogy 2016-ban a súlyos harcok dúlta Szíriában a szükséget szenvedő gyermekek megsegítésére 1,2 milliárd dollárra lenne szüksége.

13,5 millió ember vár a segélyre

A világ számos országának képviselői jövő csütörtökön Londonban gyűlnek össze, hogy megvitassák, mekkora segéllyel támogatják azt a 13,5 millió embert, akiket elűztek szíriai otthonukból, és a polgárháború sújtotta ország más részére menekültek, vagy más módon kerültek kilátástalan helyzetbe, illetve azt a 4,2 millió szíriait, akik a szomszédos országokban – például Jordániában vagy Libanonban – kerestek menedéket.

Brit tisztségviselők úgy nyilatkoztak, hogy az összesen 8,4 milliárd dollárról szóló segélyfelhívások ellenére a finanszírozás mértéke várhatóan nem haladja meg a 3,3 milliárd dollárt.

A csaknem öt éve kirobbant szíriai konfliktusban hivatalos becslések szerint mintegy 250 ezer ember halt meg, és 11 millióan váltak földönfutóvá. Az ENSZ égisze alatt Genfbe tervezett béketárgyalások következő fordulóját péntekre tűzték ki.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik