Gazdaság

Tévedett volna Soros? Nem lesz itt semmiféle válság és recesszió?

Blahó Leventét, a Raiffeisen elemzőjét faggattuk arról, hogy mire számítsunk 2016-ban: valóban jön az újabb Armageddon a piacon, ahogy azt a befektetési guru, Soros György jósolta? Az elemző szerint nem látszik az a véres dráma, amitől Soros tart, shortos pozikkal a tarsolyában.

Igaza lehet Soros Györgynek? Tényleg válság lesz idén?

Nem szeretnék vele szembe szállni, de nem hiszem, hogy erre a veszélyre kellene felkészülnünk. Ugye a 2008-as válság egyrészt mélységében és kiváltó okaiban is nagyon különleges volt, nem véletlenül hozzák fel hasonlatként a 1930-as nagy gazdasági világválságot. Most nem látunk olyan jeleket, hogy hasonló történjen

– mondja Blahó Levente, a Raiffeisen Bank világpiacra szakosodott elemzője.

Sőt, továbbmegy. Azt mondja, hogy recesszióra sem számítanak az idei évben, világszinten semmiképpen sem. (Ez ugyebár azt jelentené, hogy a teljes gazdaság zsugorodik, és nem növekszik.) Fontos kiemelni, hogy a tavalyi évben a fogyasztó volt az szerte a világban: feltörekvő- és fejlett piacokon is, aki a hátán vitte a gazdaságot, és így nőni is tudott 2-3% közötti mértékben. Ha idén is megtartja ezt a trendet, akkor ez a recesszió kérdése nem állja meg a helyét. Igazából a Föld népességének most semmi oka nincs arra, hogy ne fogyasszon: az olajárak alacsonyak, több pénz maradt az emberek zsebében. Blahó szerint tény, hogy a bérek szinte sehol sem nőnek akkora mértékben, amint ahogy azt mindenki szeretné, de hogy ha a tavalyi évből indulunk ki, még hogyha fele akkora mértékben is fogyaszt a lakosság, akkor biztosan nem lesz recesszió.

A kérdéskör kapcsán az elemzővel mélyebben, grafikonokkal és számadatokkal megvizsgáltuk az olaj piacát és Szaúd-Arábia helyzetét, Kína válságát és az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve idei kamatemelő, szigorító pénzpiaci politikájának várható hatásait. A teljes elemzés a videóban.

Olvasói sztorik