Gazdaság

Orbánék mumusa a világ 32. leggazdagabb embere

Soros György illegitim kitiltásokkal gáncsolja a magyar demokratikus diktatúra szárba szökkenését (Array)
Soros György illegitim kitiltásokkal gáncsolja a magyar demokratikus diktatúra szárba szökkenését (Array)
Soros vagyona a negyede a listavezető Bill Gatesének.

Listát tett közzé a világ 50 leggazdagabb emberéről a Business Insider. A lista szereplőinek összvagyona csaknem másfél billió dollár, több, mint Ausztrália, Spanyolország vagy Mexikó éves nemzeti összterméke – írják.

A rangsort a Microsoft atyaúristene, Bill Gates vezeti 87,4 milliárd dolláros vagyonával. Gates még ott ül ugyan a techcég igazgatóságában, de a napi ügyekkel már nem foglalkozik, ideje nagy részét jótékonysági kezdeményezéseinek gondozása köti le.

Második helyen a spanyol divatmogul, Amancio Ortega áll 66,8 milliárdos vagyonnal, cégbirodalmának zászlóshajója a Zara márka. Megjegyzik róla, hogy vagyona ellenére visszafogottan él, ebédelni is a többi dolgozóval együtt jár a munkahelyi menzára.

Harmadik helyen van az amerikai Warren Buffett 60,7 milliárddal. Újságosfiúként kezdte, a megkeresett pénzből már 11 évesen részvényt vett, amit ötdolláros haszonnal adott tovább. Befektetett egyebek mellett a Coca-Colába, az American Expressbe, a Fruit of the Loomba és a General Motorsba is, hogy csak az ismertebbeket emlegessük.

Mark Zuckerberg, a Facebook gazdája már 42,8 milliárd dollárt szedett össze a közösségi portálból, amit 19 éves egyetemistaként indított el. Ezzel a nyolcadik helyen áll. A másik nagy internetes óriás, a Google tulajdonosai, Larry Page és Sergey Brin a 11. és 12. helyen állnak 38,5 és 37 milliárdos vagyonukkal. Ők szintén egyetemi éveik alatt kezdték fejlesztgetni keresőoldalukat, amelyből mára megkerülhetetlen óriáscég nőtt ki.

Soros György 21,7 milliárddal áll a 32. helyen. Megjegyzik róla, hogy 1992-ben egyetlen nap alatt egymilliárd dollárt keresett azzal, hogy shortolta a brit fontot, ami egy meglehetősen kockázatos lépés volt. Alapkezelője olyan cégekbe vásárolta be magát, mint az Amazon, a Facebook és a Netflix. Az amerikai konzervatívok – a magyar kormányhoz hasonlóan – ellenséget látnak benne, Hillary Clinton kampányát viszont kétmillió dollárral támogatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik