Gazdaság

Négymilliárd forintot visszaadott az állam Vajnáéknak

A nemzetgazdasági miniszter szerint ezzel nagyobb bevétel elérésére ösztönzik a kaszinótulajdonosokat.

22,45 milliárd forint játékadóalap keletkezett a Magyarországon üzemelő nyolc kaszinóban – derült ki Tállai András NAV-vezető válaszából, melyet az LMP-s Ikotity István kérdésére adott. Ebből a játékadó összege 7,37 milliárd forint lett, amit viszont csökkentettek a megfizetett koncessziós díjjal, így tavaly mindössze 3,08 milliárdot kellett befizetniük a kaszinótulajdonosoknak

A magyarországi kaszinók közül öt Andy Vajna érdekeltségébe tartozik, kettő a debreceni fociklub elnökéé, Szima Gáboré, a sopronit pedig a Casino Austria GmbH vette meg. Egy 2013-as törvénymódosítás miatt a kaszinók koncessziós díja viszont levonható az adóból, amit Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban azzal indokolt, hogy „több szempontból is ösztönző szerepe van, így nagyobb tiszta játékbevétel elérésére, egyúttal magasabb összeg játékadó befizetésére is ösztönzi az üzemeltetőket”.

Tállai szerint nem gond, hogy a kaszinók forgalmát nem ellenőrzik folyamatosan, annak ellenére, hogy a kiskereskedőknek a NAV-hoz bekötött online pénztárgépeket kell használniuk. Az államtitkár szerint ugyanis havi bontású ellenőrzési terv alapján ellenőriznek a kaszinókban, tavaly összesen 682 ellenőrzést folytattak, 48 esetben tapasztaltak hiányosságot és négy esetben bírságoltak. (444)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik