Gazdaság

Nagyobb béremelésre kényszeríthet a munkaerőhiány

24.hu
24.hu

2016. 01. 25. 10:26

Már nem jönnek szlovákok dolgozni a magyar gyárakba – tőlünk mennek az emberek még a szegényebb régiókba is.

Idén is megismétlődhet a tavalyi, 4 százalék körüli átlagbér-emelkedés, a bérdinamika még tovább is erősödhet, miután a magyarországi cégek körében egyre nagyobb a pánikhelyzet a krónikus munkaerőhiány miatt.

A banki elemzők az idei évre 3-4 százalékos bruttó és 5-5,5 százalékos nettó bérnövekedést jeleznek előre – írja a Napi.hu. Felidézik, hogy a Korn Ferry Hay Group felmérése szerint a magyarországi vállalatok 77 százaléka küzd munkaerőhiánnyal, ami az elmúlt évekhez képest a legmagasabb arány.

A hazai munkaerőt már a régiós tagállamok is elszívják. Szlovákiában már nemcsak a pozsonyi régió, hanem a szegényebb keleti országrész is jobb lehetőséget ígér a magyar munkavállalóknak. Míg tíz éve még a szlovákok átjártak dolgozni az esztergomi Suzuki-gyárba, Győrbe az Audihoz, Vácra az IBM-hez, ma már alig jönnek. Csehország keleti felében egy raktári betanított munkás havi 800 eurót kereshet úgy, hogy a szállását a munkaadó fizeti.

A speciális szaktudást, nyelvismeretet igénylő szakmák tekintetében a foglalkoztatóknak egyre inkább versenyezniük kell a nyugati bérekkel, noha a jóval kedvezőbb magyar lakhatási költségek kb. ezereurónyi bérelőnyt jelentenek a hazai cégeknek.

A Manpower munkaerő-piaci szolgáltató szerint egyébként akkor várható fordulat, ha a vállalatoknál jelentős kimutatható pénzügyi hátrányként jelentkezik, hogy a képzetlen dolgozók rosszabb minőségben termelnek. Ennek hatására kénytelenek lesznek szemléletet váltani és az eddigieknél látványosan nagyobb mértékben emelni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.