Gazdaság
Az Országgyűlés plenáris ülése

Az MTA állíthatja meg Matolcsy kisgömböcét

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 22. 14:36

A neves magyar közgazdászokat tömörítő MTA Közgazdaságtudományi Bizottság állásfoglalása szerint fel kell hívni a figyelmet, a Matolcsy György vezette MNB mind nagyobb teret foglal el a közgazdasági és a gazdaságtudományi felsőoktatásban és kutatásban.

A magyar közgazdászok akadémikus krémjének elege lett a Matolcsy György vezette MNB – és alapítványai – látványos térfoglalásából, a gazdasági felsőoktatás önkényes átszabásából. Érvelésük szerint az alapítványok pénze pedig közpénz, amit csak szabályosan szabad költeni – írja a Napi.hu.

A bizottságban többek közt olyan gazdasági szakemberek kaptak helyet, mint Bod Péter Ákos, Bokros Lajos, Chikán Attila, Csaba László, Halmai Péter, Király Júlia, Kornai János, Mellár Tamás vagy Várhegyi Éva.

December 10-ei keltezésű, de pénteken közzétett javaslatuk szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) hívja fel a területért felelős államigazgatási szervek és a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) figyelmét a gazdaságtudományi képzést érintő ellentmondásos folyamatra, amit az MNB és alapítványai kiterjedő tevékenysége okozott és eredményezhet.

A bizottság szerint ugyanis az MNB – közvetlenül és alapítványai révén – mind nagyobb teret foglal el a közgazdasági és a gazdaságtudományi felsőoktatásban és kutatásban. Az MNB-alapítványok által felhasznált közpénz ellenőrizetlen forrásként jelenik meg a szigorúan szabályozott felsőoktatási piacon: felhasználásuknál sem a közpénzügyi, sem az akkreditációs szabályok nem érvényesülnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.