Gazdaság

Az MNB személyeskedve veri vissza az akadémikusokat

A jegybank szerint Bokros Lajos elfogult, Király Júlia a sikeres programjuk ellen van, Mihályi Péter kiadványa pedig ugyancsak kap pénzt az MNB-től – megteszik a jogi lépéseket. A többi jobboldalhoz köthető közgazdászra nem tértek ki, és a közpénzről is egészen meglepő állítást tettek.

Az MNB visszautasítja az MTA Közgazdaságtudományi Bizottsága nevében tett valótlan állításokat. A hamis kijelentések miatt a jegybank megteszi a szükséges jogi lépéseket nyomtatás – olvasható a Magyar Nemzeti Bank közleményéből.

Szerintük az MNB és az általa alapított Pallas Athéné Alapítványok oktatási programjaira vonatkozóan hamis állításokat tartalmazó állásfoglalás jelent meg a vg.hu portálon. Az MTA Közgazdaságtudományi Bizottsága állásfoglalása egyébként az akadémia oldalán is elérhető.

A bizottság elnökhelyettese az a Mihályi Péter, aki maga is – hároméves, közös tudományos célokat tartalmazó stratégiai megállapodás keretén belül – részt vesz az MNB oktatási programjában, az általa főszerkesztett Acta Oeconomica kiadvány ugyanis évente 5 millió forintos támogatást kap a jegybanktól közgazdaságtudományi kiadványok megjelenítésére

– írják.

A személyes visszatámadásból azonban Bokros Lajos nem hagyható ki:

A bizottság további tagja az a Bokros Lajos, akinek politikai elfogultsága számos korábbi megnyilatkozásában tetten érhető volt, legutóbb a Financial Times véleményrovatában nevezte káros lépésnek azt, hogy 11 év után újra nemzeti tulajdonba került a Budapesti Értéktőzsde.

Ahogyan Király Júlia sem:

Szintén tagja a testületnek Király Júlia, aki visszatérően bírálja a jegybankot, többek között kockázatosnak és aggályosnak értékelte a Növekedési Hitelprogramot, amelyben eddig 31 ezer hazai kis és középvállalkozás vett részt sikeresen.

A bizottságban többek közöttt azonban olyan gazdasági szakemberek is helyet kaptak, mint Bod Péter Ákos (jegybankelnök az Antall-kormány idején), Chikán Attila (gazdasági miniszter az első Orbán-kormány idején) vagy Mellár Tamás (KSH-elnök az első Orbán-kormány idején). Csaba Lászlót pedig szintén nem baloldalhoz köthető közgazdászként tartják számon.

Az MNB szerint mindenesetre az állásfoglalásban megfogalmazottakkal ellentétben a jegybank és alapítványai átláthatóan működnek, az oktatási programjaik nem sértik a tudományos szabadság alapelvét.

Mi a közpénz?

A legszebb része azonban Matolcsyék közleményének az a magyarázat, amely szerint, amit a Magyar Nemzeti Bank megkeres az az nem adófizetői pénz. Ezek szerint ez nem is közpéenz?

“A gazdaságpolitikai célok megvalósulásának támogatását az MNB az oktatás, elsősorban a felsőoktatás, a közgazdászképzés és pénzügyi oktatás rendszerének megújításában és fejlesztésében, a tudományos tevékenység, a pénzügyi ismeretterjesztés támogatásában látja.

Az MNB ennek érdekében indította el oktatási programjait a felelős gazdálkodással elért nyeresége terhére, tehát nem adófizetői pénzből.

Az MTA Közgazdasági Bizottsága nevében közzétett, hamis állításokat tartalmazó dokumentum kapcsán az MNB megteszi a szükséges jogi lépéseket.

A Magyar Nemzeti Bank továbbra is határozottan visszautasítja a jegybanki függetlenségnek a közvélemény félrevezető tájékoztatásán keresztül történő korlátozását.” – olvasható a közleményükben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik