Gazdaság

Az európai Volkswagen-tulajdonosok kárpótlását várja Brüsszel

A dízelbotrányban érintett autógyártó szerint itt más a helyzet, mint Amerikában, de hajlandóak egyeztetni.

Az Egyesült Államokkal ellentétben, Európában nem kapnak kártérítést a Volkswagen dízelbotrányában érintett autótulajdonosok – erősítette meg az autógyártó. Ugyanakkor az Európai Bizottság és a cég további egyeztetéseket folytatnak az ügyben.

A német autógyár az Európai Bizottságnak reagálva azt írta: Észak-Amerikában azért indokolt a jóvátétel, mert az ottani hatóságokkal nem tudtak megállapodni az érintett járművek javításának módjáról, ezért ott a tulajdonosoknak hosszabb ideig kell várniuk a megoldásra. Amerikában arra tett ígéretet a Volkswagen, hogy utalványok formájában ezer dollárnyi kárpótlást ad azoknak, akiknek autójában meghamisították a károsanyag-kibocsátási értékeket, és három évig ingyenes műszaki segítségnyújtást biztosítanak hiba esetén.

A múlt héten Elzbieta Bienkowska, a belső piaci szabályozásért felelős uniós biztos levelet írt a Volkswagen vezérigazgatójának, amelyben egyebek mellett az amerikaihoz hasonló kárpótlást követelt a manipulált autók európai tulajdonosai számára. A biztos csütörtökön személyesen is tárgyalt Matthias Müllerrel, ezt követően a Volkswagen közleményt adott ki, melyben azt írták, hogy az amerikai és kanadai helyzet nem hasonlítható a világ más piacaihoz. „Európában a javítási és szervizelési folyamatra fókuszálunk” – közölték.

Bienkowska ugyanakkor ismét felszólította a vállalatot, hogy találjanak módot a fogyasztók kárpótlására, mert ugyanolyan módon kellene kezelni az európaiakat is, mint az amerikaiakat. Müller beleegyezett, hogy folytassanak további egyeztetéseket. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik