Gazdaság
Vecsés, 2015. január 8.
Taxik haladnak az útdíjköteles Liszt Ferenc-repülőtérre vezető úton, a főváros irányába 2015. január 8-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Civilek ellenőrzik az útdíjak felhasználását

24.hu
24.hu

2016. 01. 21. 13:32

Civil kontrollt biztosít az útdíjbevételek felhasználására a január közepén megalapított Társadalmi Egyeztető Szervezet (UTESZ). Az ellenőrző szerv célja az útdíjpolitika társadalmi felügyelete, amely lehetővé teszi a miniszteri tájékoztatókban közölt adatok vizsgálatát és véleményezését. Az UTESZ ügyvivője az alakuló ülés szervező házigazdája, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) lett.
Korábban a témában:

A nemzeti fejlesztési miniszter felkérésére megalakult UTESZ régi adósságot rendez és egy fontos szakmatársadalmi igényt elégít ki. A szervezet célja és feladata, hogy a megtett úttal arányos útdíj alakulását és felhasználását szemmel tartsa. Ennek érdekében rendszeresen vizsgálja és véleményezi majd az útdíjból, illetve a bírságokból származó bevételek felhasználására vonatkozó adatokat, amelyeket a miniszteri tájékoztatók közölnek. Megfogalmazott véleményét pedig az országos napilapokban és az elektronikus média útján teszi közzé.

Az új szervezet tagjai között tudhatja az Autós Életciklus Érdekképviseleti Nagykoalíció Egyesületet, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségét, a Levegő Munkacsoportot, a Magyar Autóklubot, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületét, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségét, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségét és a NiT Hungary-t.

Az UTESZ alapcélja, hogy a biztonságos és kulturált közlekedés érdekében a közúthálózat fenntartására és fejlesztésére fordított költségvetési források felhasználását ellenőrizze. A szervezet feladata követni a díjmértékek és bírságok szabályainak átláthatóságát, méltányosságát és következetességét, illetve javasolni az indokolatlan kedvezmények és többletterhek megszüntetését.

A szervezet munkája kiterjed a „szennyező és a használó fizet” elvek teljesülésének követésére is, amelynek lényege, hogy mindenki olyan arányban fizessen, amilyen mértékben terheli a díjköteles úthálózatot és szennyezi a környezetet.

Az UTESZ 2016. január 14-i alakuló ülésén az adminisztratív teendők ügyvivőjének a NiT Hungary-t jelölte ki az első évre. A szervezet jövőbeni törekvéseinek központjában a diszkriminációtól mentes, versenysemleges környezet kialakítása és a díjbevételek felhasználásának állandó kontrollja áll.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.