Gazdaság

Varga: a hitelezés bővülése a gazdaságot is élénkíti

Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(210x140).jpg (Array)
Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(210x140).jpg (Array)

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény hatására nőni fog a lakások iránti kereslet, amely a hitel-igényt is élénkíti – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az angol Euromoney című pénzügyi szaklap közép- és kelet-európai gazdaságok jövőjéről szóló bécsi konferenciáján. A politikus a kormány hitelezés-ösztönző intézkedéseiről szólva kiemelte: a kabinet az ehhez kapcsolódó adminisztrációs terhek csökkentését is tervezi.

Varga Mihály a kollégáival – az osztrák Hans Jörg Schelling és a román Anca Dragu pénzügyminiszterekkel – közösen tartott panelbeszélgetésen elmondta: hazánk számos intézkedéssel támogatja a banki hitelkihelyezés felgyorsítását. A tárcavezető az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött tavalyi megállapodást fontos mérföldkőnek nevezte, hiszen a magyar pénzintézetek számára ezáltal kedvező módon 2016. január 1-jétől csökkent a bankadó mértéke. A hitelezési aktivitást növeli az is, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül újabb 10 ezer olyan lakást készül megvásárolni az állam, amelynek törlesztő-részleteit tulajdonosa nem tudta fizetni. Ezzel 35 ezerre nő azon ingatlanok száma, amelyek – a fizetésképtelenség miatt – eddig a magyar bankrendszert terhelték.

A nemzetgazdasági miniszter arra is kitért, hogy az EBRD-vel kötött megállapodás értelmében az állam 2016-ban megválna az MKB-ban és a Budapest Bankban szerzett részesedésétől, emellett tető alá hozhatják az Erste 15 százalékának megvásárlását. Ez utóbbiról a konferenciát követően Varga Mihály személyesen egyeztetett az Erste Bank vezetőivel. Mint jelezte: a banki portfólió kiértékelése már megtörtént, jelenleg pedig a tranzakció vételára kapcsán folynak az egyeztetések.

Varga Mihály az Állami Adósságkezelő Központ vezérigazgatójának és a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárának kínai látogatásával kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva kifejtette: a renminbi-kötvények kibocsátásával a befektetői bázist kívánja bővíteni a kormány. Az időzítésről, valamint a pontos összegről a piaci körülmények alakulásának függvényében döntenek – szögezte le a tárcavezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik