Gazdaság
TO GO WITH AFP STORY BY MARC JOURDIER
This photo taken on May 31, 2015 near a mine between Lubumbashi and Kolwezi shows a man separating cobalt from mud and rocks, one of 130,000 small-scale diggers trying to scratch a living from the region's rich earth. AFP PHOTO / FEDERICO SCOPPA / AFP / FEDERICO SCOPPA

Gyerekkezek bányásszák a telefonunkhoz szükséges kobaltot

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 01. 19. 19:17

A gyártók és a beszállítók továbbra sem lépnek fel hatásosan az illegális nyersanyag ellen – véli az Amnesty.

A kínai beszállítók olyan nyersanyagot adhatnak el a nagy mobiltelefon-gyártóknak és más informatikai cégeknek – köztük az Apple-nek és a Samsungnak –, amit gyerekmunkásokkal bányásztattak ki, áll az Amnesty International jelentésében.

A nemzetközi szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a világ legnagyobb kobaltkitermelője, Kongó termelésének ötöde olyan bányákból származik, ahol gyermekeket dolgoztatnak veszélyes körülmények között. A nyersanyag kínai cégeken keresztül kerül a nagy gyártók termékeibe.

Az Amnesty International megkeresésére a Samsung akkumulátor-beszállítója közölte, lehetetlen megállapítani azt, hogy a beszállítóktól érkező nyersanyag tartalmaz-e gyerekmunkából származó, illetve veszélyes körülmények között kitermelt kobaltot, de hozzátették, hogy kétévente kérnek be írásos nyilatkozatokat és tartanak helyszíni vizsgálatokat, melyek részét képezi az emberi- és munkajogok betartása is.

Az Amnesty szerint a világ egyik legnagyobb kobaltfeldolgozó cégén, a kínai Huayou Cobalt Co.-n keresztül kerül annak ellenére kerül illegálisan bányászott kobalt a készülékekbe, hogy a céggel kapcsolatban már évekkel korábban felmerültek a vádak. Akkor azt közölték, hogy a jövőben csak engedéllyel rendelkező kereskedőkön keresztül vásárolnak nyersanyagot, akik biztosítják, hogy a kobaltot nem gyerekmunkával termelik ki. Az Amnesty szerint azonban az erőfeszítések nem voltak elégségesek és továbbra jelentős az illegálisan bányászott nyersanyag aránya.

Tavaly és tavalyelőtt több mint nyolcvanan haltak meg Kongóban az engedély nélküli kobaltbányákban. A kormányzat nem sokat tesz az ellen, hogy megakadályozza az illegális kitermelést, amiből sok esetben a hivatalosságok is hasznot húznak. (Bloomberg)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.