Gazdaság

A taxisok ma délelőtt stratégiát váltottak

Úgy tűnik, a taxis érdekvédelmi szervezet mostantól az Ubert, mint céget támadja. Metál Zoltán, a BKIK sajtótájékoztatóján kedden délelőtt elmondta: az Uber nem tartja be Magyarország törvényeit.

12499524_575700749247731_61365_o

Megmutatta az Uber Hungary Kft. cégkivonatát, amelyben szerinte nincs benne a személyszállítási tevékenység.

Semmilyen jogszabálynak nem felel meg az Uber, a sofőrök nem adóznak, mondta.

Metál szerint az Uber évi akár 3 milliárd forintos kárt is okozhat a költségvetésnek.

12591923_575700779247728_1281085451_o

Metál elmondta, hogy a taxis érdekvédelmi szervezet feljelentette az Ubert a budapesti főügyésznél, Ibolya Tibornál. A NAV is megállapította, hogy a gépkocsivezetőknek nincs adószáma, mondta.

Hozzátette: 2015 májusában fordultak Orbánhoz levélben. Most egy újabb levelet is írtak a miniszterelnöknek, hogy segítsen a taxisoknak.

Az Uber azért veszélyes jelenség, mert azt hirdeti, hogy mindenki jól jár – mondta Dudás Zoltán, a BKIK VI. osztály elnöke.

A valóságban csak az Uber jár jól, mindenki más nem, mondta. Az Uber miatt a tisztességes vállalkozások tönkremennek, munkahelyek szűnnek meg. Addig fognak a taxisok harcolni, amíg eltűnnek a piacról. A taxisok nem azért vonultak az utcára, mert a saját megélhetésüket féltik, hanem mert hova jut ez az ország, ha nem tartják be a törvényeket, mondta.

Peregei Péter, a FUVOSZ főtitkára elmondta: egyetértenek a taxisokkal, mert ugyanaz a céljuk, hogy a kormány oldja meg ezt a helyzetet. A Külügyminisztérium anyaga szerint egetlen ország sincs, amely elfogadná az Uber működését, mondta.

A sofőr nincs képesítve, nincs taxamétere, nem ad számlát – emelte ki a külügy jelentéséből.

Mindezt a szabálysértési szabályok szigorításával megállítható, mint például Romániában, monda. Még Hollandiában sem működhetnek teljesen legálisan az uberesek. Peregi kiemelte: a sofőr és az Uber között munkaszerződésszerű kapcsolat áll fenn. De ez után az Uber nem fizet tb-t, nem adóziik. Ennek megoldása az állam feladata.

Arra kértük a miniszterelnök urat, hogy jelöljön ki egy hatóságot a sok közül, amely a problémát megoldja.

Miközben bent még tart a sajtótájékoztató, kintre már megérkeztek a taxisok. Dudás Zoltán, a BKIK Közlekedés, Szállítás, Szállítmányozás Osztályának elnöke kiment velük beszélgetni.

12556967_575711635913309_2054128075_o

Kedden délután a Főtaxi az MTI-vel közölte: az elsők közt csatlakoznak a sajtótájékoztatót tartó szervezetekhez, melyek szerintük példaértékű összefogással léptek fel. Azt írják: a taxisrendelet komoly anyagi terhet rótt mind a taxis vállalkozókra, mind a fuvarszervezőkre. Meggyőződésük, hogy a magyar kormány és a magyar hatóságok a magyar vállalkozók pártján állnak és bíznak abban, hogy minden erejükkel azon lesznek, hogy ez a „méltánytalan helyzet” megnyugtatóan és végérvényesen rendeződjön. Reményüket fejezték ki, hogy több mint 1000 alkalmazottjuk és több mint 1000 szerződött taxis partnerük „nem hiába bízik abban, hogy a törvények mindenkire vonatkoznak és a szabályok betartása az egyetlen megfelelő út”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik