Gazdaság

A Miniszterelnökség szerint fel sem merült, hogy elvonják a pénzeket a nukleáris alapból

Fel sem merült a nukleáris alap forrásainak elvonása – közölte a Miniszterelnökség kedden az MTI érdeklődésére azzal kapcsolatban, hogy több sajtóértesülés is foglalkozott a paksi atomerőmű Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba történő befizetéseinek esetleges felfüggesztéséről.

A közlemény szerint a sajtóban megjelent, nukleáris alappal kapcsolatos elképzelés egy szakmai vita felvetése volt, nem pedig kormányzati döntés, és azt kizárólag a média emelte napirendre.

Azt mondták, a Miniszterelnökség azon a határozott állásponton van, hogy az olyan nemzetstratégia kérdésekben, mint a rezsicsökkentés, nincsenek olyan témák, amelyeket fel sem lehet vetni. “Ilyen téma volt a nukleáris alap befizetéseinek átstrukturálása is, azonban a sajtó állításaival szemben az alap forrásainak elvonása még csak fel sem merült” – olvasható a közleményben.

Mint írták, az energiaárak, illetve a magyar emberek közüzemi terheinek mérséklése nemzetstratégiai kérdés, éppen ezért a Miniszterelnökség a rezsicsökkentés feltételeit és további lehetőségeit vizsgálva több forgatókönyvet is felvázolt, számos ötletet bemutatott, amelyeket a nyilvánosság előtt – konferencia, médiaszereplés, kerekasztal, vitaest – is felvállalva széles körű vitára is bocsátott.

Közölték azt is, hogy továbbra is megvizsgálnak minden olyan lehetőséget, amellyel a hazai ellátásbiztonság és a közműszolgáltatások színvonala növelhető, az energiaárak alacsony szinten tarthatók, de szívesen részt vesznek más, hasonló szakmai elképzelések megvitatásában is, amennyiben lesznek ilyenek. A tárca a megoldási lehetőségeken gondolkozik, nem azon, hogy mit miért nem lehet megcsinálni – írták.

Magyarországon a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba 1998 óta a paksi atomerőmű évente átlagosan 20 milliárd forintot fizet be, jelenleg közel 250 milliárd forint van az alapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik