Gazdaság
munkaerő (Array)

Az NGM szerint az építőiparnak fel kell készülnie a CSOK miatt megnövekvő igényekre

24.hu
24.hu

2016. 01. 15. 11:46

Korábban a témában:

A kormány minőségi lépést vár az építőipartól, a szektornak is fel kell készülnie a növekvő igényekre – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára pénteken, Budapesten.

Lepsényi István az új otthonteremtési program (CSOK) építőipari hatásairól tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a program nyújtotta lehetőségeknek maximális hatékonysággal, korszerű technikák és anyagok alkalmazásával kell megfelelni. Ehhez új munkaerőt kell felvenni, kiképezni, valamint kapacitásbővítést is szükséges végrehajtani, amiben állami támogatásra is számíthatnak a vállalatok – tette hozzá.

Az államtitkár szerint jogos elvárás az építőipar részéről is, hogy a gazdasági fejlődéssel együtt optimalizálódjanak a vállalkozási feltételek, és a támogatási lehetőségek jobb kihasználásával növekedjen a kereslet is.

Számos áldásos hatást várnak tőle

Az otthonteremtési program nemcsak többféle módon támogatja a családokat abban, hogy új lakást vagy új házat építsenek, hanem a magyar gazdaság számára 10 ezerrel több új lakás megépítésével 200-240 milliárd Ft új beruházást is generálhat. Ez a GDP-ben többlet hozzáadott értékként megjelenve 0,4-0,5 százalékponttal magasabb növekedést eredményezhet, valamint 14-16 ezer fővel közvetlenül növelné a foglalkoztatást. Az ezekből származó költségvetési bevételek részben ellentételezik a kiadásokat, ugyanakkor a születésszám növekedésével, továbbá a családalapítás előtt álló fiatal családok élethelyzetének javításával elérhető, hogy a hosszabb távon érvényesülő előnyök meghaladják a programra fordított kiadásokat.

Az államtitkár kiemelte – „a kormány döntése, mely szerint az új építésű lakásokra vonatkozó áfa mértékét 5 százalékra mérsékelte, várakozások szerint egy középtávú folyamatot fog elindítani, amely a piaci szereplők által régóta várt fellendülést eredményez. Az áfa csökkentése növeli a kínálati oldalt, meghozza a gazdasági válság óta várt befektetési kedvet. Ezzel párhuzamosan az új építésű lakásokra vonatkozó kereslet élénkülésére is számítunk, többek között a CSOK bevezetése miatt.”
Hangsúlyozta – „fontos, hogy a magyar építőipari vállalkozások kapacitása, termelőerejük kihasználtsága is követni tudja a kedvező gazdasági folyamatokat, és ezzel párhuzamosan a hazai építőanyag-ipar részéről is felkészültnek kell lenni az ágazat megnövekvő igényire.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Stray dogs run in front of the Chernobyl nuclear power plant during a drill organized by Ukraine's Emergency Ministry, 08 November 2006. Emloyees and rescue workers improved their activity in case the "sarcophagus" covering the destroyed 4th power block collapses.
 AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY / AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.