Gazdaság

Nem Oroszország éve lesz 2016, az már biztos

Meredeken csökkentették idei olajár-előrejelzéseiket londoni iparági elemzők, elsősorban a kereslet és a kínálat egyensúlyát meghatározó alapfolyamatok markáns romlásával indokolva a felülvizsgálatot.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays kedden ismertetett új előrejelzése szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta és az amerikai nyersanyagpiacon irányadó West Texas Intermediate (WTI) könnyűolaj hordónkénti átlagára az idén egyaránt 37 dollár lesz.

A Barclays szakelemzőinek eddigi prognózisa 60 dolláros idei átlagárfolyamot jósolt a Brent hordójára, a WTI esetében pedig 56 dolláros egész évi átlagárat valószínűsített.

Más nagy londoni házak is meredek további olajárzuhanást várnak. A Morgan Stanley felülvizsgált előrejelzése 20 dolláros mélypontot sem zár ki, a Royal Bank of Scotland (RBS) szakelemzői szerint pedig akár 16 dollárig is eshet a Brent árfolyama az idén.

Az alacsony olajár általában nagyon jót tesz a fejlett világnak, mert fűti a gazdaságot. Még úgy is, hogy például csak a BP olajvállalat 4 ezer dolgozójának mond fel a következő két évben az alacsony olajár miatt.

Ezzel szemben a nagy nyersanyagtermelőknek nagyon rosszat tesz, mert bevételeik túlságosan kötődnek az olaj árához. Ilyen például Oroszország, amely 2016-ban – 25 dolláros olajár mellett – 80 milliárd dolláros exportbevétel-kiesést és 3 százalékos GDP-csökkenést lenne kénytelen elviselni, a hazai össztermék 8 százalékára duzzadó államháztartási hiány mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik