Gazdaság

Izraeli technológiájú hadianyaggyár épül a Balaton-parton?

24.hu
24.hu

2016. 01. 11. 14:00

A Jobbik Balaton Munkacsoportja megdöbbentőnek tartja, hogy egy ötvenezer tonnás kapacitású hadianyagüzem épül a Balatontól néhány kilométerre, az egykori Nitrokémia Ipartelepek területén – írták közleményükben. A Speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központ kiépítése Balatonfűzfőn nevű projekt egyik alapja, hogy többek között újra tervezik indítani a lőpor- és lőszergyárat. A gyártási folyamathoz a technológiát az Izrael Állam tulajdonában lévő Izraeli Hadiipari Vállalattól vásárolnák meg – tájékoztattak.

Az ellenzéki párt hangsúlyozta, már 2010-es Ébredj, Balaton! címet viselő helyi választási programjában hangsúlyozta, hogy a balatoni régióhoz illő, környezetbarát ipar telepítése munkahelyeket teremtve csökkenteni tudná a lokális gazdaság turisztikai ágazattól való egyoldalú függését. Mereven elzárkóznak azonban attól, hogy az egykori nehézvegyipar terhes örökségéből kikecmeregni igyekvő Balatonfűzfőt most egy rendkívül veszélyes, egyben nemzetbiztonsági kockázatot is jelentő létesítménnyel sújtsák.

Végül felszólítják a kormányt, hogy a Balaton hosszú távú érdekeinek szem előtt tartásával kizárólag olyan tevékenységet engedélyezzen a térségben, amely a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet jellegével összeegyeztethető, és a helyben élőkre, valamint az ide érkező nyaralóvendégekre nézve sem egészségügyi, sem pedig biztonsági kockázatot nem jelent.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.